15 младежи от Ботевград, които са от ромски произход, са студенти  в различни висши училища в България – съобщи Адриан Ангелов, младши експерт  по етнически и демографски проблеми в община Ботевград. Седем от тях са включени в проект, по който безплатно ще изучават английски език и компютърна грамотност.
Учениците в средните училища могат да кандидатстват за стипендии от по 30 евро на месец. Условието е да имат успех над 3.50. Намерението на просветното министерство да разпредели 1 милион лева за стипендии на ученици от ромски произход предизвика реакции от родители, че това е дискриминация спрямо българчета. 60% от парите идват от международен ромски фонд.
„През 2020 г., която не е много далеч, една четвърт от пазара на труда у нас ще е от роми.” - Така министърът на образованието Меглена Кунева защити идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.
Децата от ромски семейства се борят с повече трудности, за да ходят на училище, целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, обяви още Кунева. Тя напомни, че над 2000 деца всяка година отпадат от училище и повечето са от ромски произход.
Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици.