29 юли се оказа позорна дата в календара на българския баскетбол. От вчера посланието към всички, които живуркат, заобикаляйки законите, звучи така: "Лъжете, да не ви пука". Ръководството на НБЛ призна фалшивия договор, който ЦСКА представи с Тони Дечев, и тихомълком се сдоби с лиценз. Дори сумата от 20 000 лева, която червените трябваше да доплатят като депозит за участие, бе внесена още в края на миналата седмица с цел презастраховане. По скандален, по-позорен и лишен от всякакъв морал начин президентът Георгиос Стерянопулос за пореден път плю в сурата на родните управници и доказа, че тук колкото по-мръснишката постъпва, толкова повече скорост набира.

Гръцкият бизнесмен, който не е платил стотинка на Дечев за времето, в което той бе помощник на Росен Барчовски, показа, че е над законите на федерацията, над тези на Лигата, над възможностите дори на новия президент на централата Михаил Михов. Докато ни убеждаваха от всички страни как в баскетбола ще се действа строго и мъдро, Стерянопулос осигури участието на армейците наесен. От октомври в НБЛ ще се състезава клуб, който няма никакъв друг лиценз освен този в БФБ, защото неговият президент цяла година не е внесъл нито лев, за да осигури играчите пред НОИ или ДАНС. Там дори не са чували, че в ЦСКА има мъжки баскетбол.

Вчера НБЛ се съобрази с документ, под който уж стои подпис на Тони Дечев. В него се казва, че последният в пълното си съзнание се отказва доброволно от контракта си на треньор и заплатата си на такъв, за да придобие пак статут на състезател. Договорът менте на шефовете на червените е с дата 2 октомври и според него лудият за връзване Дечев се е навил на заплата от 180 лв. месечно. Истинският договор на Дечев с ЦСКА обаче е от 26 август 2007 г. и в него той е назначен за асистент на Росен Барчовски и възнаграждението му е над 10 пъти повече.

 Влади Лазарова, "Тема: Спорт"