Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов бе класиран на първо от публиката в категорията „Политик с най-голямо внимание към българската природата“ на традиционните Годишни наради за биоразнообразие, присъждани от Българска Фондация Биоразнообразие. Събитието по награждаването ще се състои днес - 23 ноември, от 18.00 часа в клуб Терминал 1 в град София.


Тази година бяха направени 72 номинации в 5-те категории на Наградите. Най-оспорвани отново бяха „Активист за природата“ и „Кампания/дейност за опазване на биоразнообразието“. Имаше номинации от всички краища на страната - от Враца и Велинград до Силистра и Петрич. Онлайн гласуването приключи вчера - 22 ноември в 18:00 часа. Ето и фаворитите на публиката в 5-те категории на Наградите:


1. Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието - 22 номинации – победител: Кампанията за запазване на парк „Бедечка“;


2. Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа - 13 номинации – победител: Десислава Лещарска;


3. Активист за природата - 23 номинации – победител: "Млад планинар";


4. Политик с най-голямо внимание към българската природа - 5 номинации – победител: Иван Гавалюгов;


5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси - 9 номинации – победител: "Травентурия" за "Екскурзия с кауза". 


Освен награда на публиката, определена чрез гласуване във Фейсбук, отново ще се присъди и награда на журито във всяка една категория. Организаторите ще запазят до последно в пълна тайна кои са фаворитите на журито. Те ще бъдат обявени тази вечер. Членовете на журито са Радослав Парушев (един от най-популярните сред младите и активни българи съвременни български писатели, чийто нов роман всички чакат с нетърпение), Красимира Величкова (изпълнителен директор на Българския дарителски форум – най-голямото сдружение на дарителски организации в страната), Ива Дойчинова (легендарен журналист от FM + с активна гражданска позиция, лице на множество социални кампании), Валери Йорданов (български театрален и филмов актьор, участвал в множество филми и пиеси, който има активна гражданска позиция ЗА българската природа) и председателят на журито д-р Боян Петров - алпинист, зоолог, спелеолог и активен защитник на природата. 


На празнична церемония тази вечер ще бъде отбелязана и 10- годишнината на Коалиция „За да остане природа в България“


Присъждането на Годишните награди се организира от БФБ в рамките на проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.