Три типични родни символа бяха внедрени в логото на България за председателството на Съвета на Европейския съюз. Както е известно през следващата година страната ни за пръв път ще поеме ръководството на Съюза, а за целта беше направено и специално лого.


То представя три български символа – кирилица, шевица и националния флаг. Емблемата ни за пред Евросъюза беше избрана от специална комисия след публичен конкурс. В своеобразната надпревара се включиха 180 творци, включително българи, живеещи в чужбина, чужденци, както и млади автори – студенти, и доказани имена в изобразителното изкуство.


В крайна сметка със 76 от 90 възможни точки беше одобрено изображението на Тодор Ангелиев.


Председателят на комисията проф. Георги Янков от Националната художествена академия обясни, че конкуренцията е била голяма и изборът е бил много труден. Той уточни, че в 29 от проектите са били заложени българските шевици, в 21 – кирилицата, 20 – с роза, по 9 с българското знаме и звезда. Често срещано в проектологата са били и изборженията на карта на България, паметника на Шипка, хоро, лъв, НДК и слънце.