За първи път, на 3 август 2008 г., в Етрополе беше проведено конно състезание в м.Равнището, където все още се строи конната база.
Конният спорт, както се казва, е един от малкото спортове за аристократи и богати хора от векове. Това е така и днес защото само един от участващите в състезанието коне струва 30000 евро.
В състезанието взеха участие повече от 80 коня от конни клубове от цялата страна. И няма нищо, ама нищо общо с конните надбягвания, на които българинът се радва също от векове на Тодоровден.
Другото, което направи впечатление е, че участваха много млади жокеи, по на 12-13 години. Имаше и над средната възраст участници. Впрочем, по думите на един от собствениците на клубове, долна и горна граница да си жокей няма. Зависи от физическата подготовка и нагласата на човека да упражнява тази професия. И женското присъствие на жокеи беше впечатляващо.  
Състезанието нямаше официален характер, не беше и кръг от някаква верига състезания. Имаше и прилични награди за първенците, но нагласата повече беше собствениците на клубовете да проверят „стиковането” на коне и жокеи. Проверка на възможностите им за по-големи състезания. И най-вече заради шоуто за публиката.
Беше с определена насоченост-прескачане на препятствия, което мина в три изпитания. Започна  в 11:30 часа и завърши в късния след обед при много слънчево и дори горещо време. Старта, финала и времето на всеки паркур ставаше с фото клетъчни апарати. Затова и резултатите се отчитаха до стотни от секундата.
Срещу заплащане бяха пуснати и съвсем млади коне за обиграване в състезание.
Като за първо състезание в нашия град и публиката беше рехава, като преобладаваха истинските ценители и любители на конете.
Турнирът беше организиран от ЕК „Balkanhorses” със съдействието на Българската федерация по конен спорт и Община Етрополе.
Със снимковия материал се опитваме да представим част от атмосферата на състезанието.