До 15 февруари всеки стопанин, кандидатстващ по схемите за директни плащания, трябва да регистрира правното основание за ползването на земеделските земи в общинската служба по земеделие по местонахождение на имота. Площите за подпомагане по кампания 2017 ще се заявяват, само ако има регистрирано правно основание. Това напомниха от Министерството на земеделието и храните.

За да регистрират правно основание, стопаните трябва да представят някой от следните документи: решение за възстановено право на собственост или нотариален акт, договор за наем или аренда, споразумения по чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Правното основание включва и разрешителните за паша.

С обнародваните днес в Държавен вестник изменения и допълнения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи се дава възможност за създаване на масиви за ползване на пасища, мери и ливади. Това може да стане чрез сключване на споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти със селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.

В споразумението могат да вземат участие хора, които отговарят на нормата за притежавани или ползвани на правно основание пасища, мери и ливади, съобразно броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански животни. 28 февруари е срокът за регистриране на заявление за участие в споразуменията за ползване на пасища, мери и ливади. Споразуменията се одобряват до 30 април.

С промените в закона се дава възможност и за създаване на масиви за ползване на трайни насаждения. Докладът и заповедта за разпределение на масивите в землището се издават до 5 април 2017 г. Заповедта се обявява до 10 април 2017 г.

Земеделски имоти, държавна и общинска собственост, може да се регистрират до 9 юни, ако е започнала процедура за предоставяне за ползване преди 15 февруари 2017 година.

Правно основание за подпомагане в горски имоти, държавна и общинска собственост - пасище, ливада или поляна, са сключените договори за наем по реда на Закона за горите.