Ботевградчанката Малинка Цветоква посвети представянето на двуезичната си книга “Страх“ / Miedo/Por – на испански и каталан/ на Националния празник на България – 3-ти март и на официалния празник на Балеарските острови – 1 март. Към събитието бе проявен медиен интерес от страна на Нова дума (вестник на българите в Испания), Periodico de Ibiza (Ежедневник на островите Ибиса и Форментера) и Kurier de Ibiza (двуседмичник на немската общност на остров Ибиса).


Организацията по представянето на книгата бе поето от Общинска библиотека Can Ventosa и осъществено със съдействието на Кметство град Ибиса. Премиерата бе уважена от генералния консул на България в Испания Цветелин Цолов. “В мое лице срещнахте уважение към делото Ви и подкрепа за бъдещи начинания, които да бъдат в полза на българската общност в Кралство Испания. От сърце Ви пожелавам да продължите със същия висок професионализъм и всеотдайност, да отстоявате позициите на духовността и книжовното дело на България“, гласи част от поздравителния адрес на посланика, адресиран до Малинка Цветкова. 


Специално за представянето на книгата българският консул изпраща родния трибагреник на авторката. А тя, от своя страна, го поставя на видно място в залата, където е организирано събитието. 


“Щастлива съм, че сбъднах една моя мечта. Невероятно е усещането да видиш стиховете си публикувани на три езика и да чуеш как звучат сред приятели и любители на поезията. Пожелавам го на всеки колега по перо!, сподели пред наш репортер Малинка Цветкова. –И този път, както и на представянията на другите ми две книги, дойдоха малко българи – 8 човека. За съжаление нямаме българска общност на острова. Но важното за мен бе, че се заговори за Родината ми, и то в навечерието на най-българския празник – 3-ти март. Това ме изпълни с гордост и задоволство“, допълни тя. 


А ето какво казва арх. Албена Димитрова Тодорова, доктор на изкуствоведческите науки, за новата книга на нашата съгражданка:


Стиховете на Малинка Цветкова се възприемат лесно и не изискват нюанси на интерпретация. Палитрата от символи и метафори не подвежда към сложни и двусмислени заключения. Общочовешките теми са достъпни и познати, наситени със спонтанна поетична украса.


Римуването се излива естествено и леко като отвежда до поредното анонсиране на идеята и заключението (поуката).


Формата на поезията й е подбрана според правилата за класическа ритмичност на стиха. Поетесата твори с лекота.


Творческият процес е рамкиран и издава чувството й за наблюдателност на социалните процеси и на човешките отношения. Изненадата не е в символиката и семантичния изказ на използваните изразни средства, а в усета да превърне едно обикновено преживяване от случка в поетичен образ или къса емоционална история.


Това умение превръща творческия поетичен импулс на Малинка Цветкова в типично за нея поведение на поет, който ни поднася една обикновена история по един необикновен начин. Психология, емоционалност и писателски заряд са елементите на творческата нагласа на Малинка Цветкова.


Въображението и психиката на поетесата непрекъснато възбуждат картини от природата, човешките преживявания и всекидневните случки. Нейната неизчерпаема продуктивност и умение да превръща мислите си в римувани стихове я правят интересна и изненадваща.