В регионалното дерби на втория кръг от третата фаза на размененото гостуване в НБЛ Балкан отстъпи в Правец на домакините от Лукойл Академик с 3 точки разлика - 62-59.  В следващия кръг му предстои трето поредно гостуване - на пловдивския Академик Бултекс 99.


След 20-19 в първата част, на полувремето домакините имаха аванс от 8 точки 40-32. След слаба резултатност в третата четвъртина, завършила 10-7, Лукойл Академик дръпна с 11. Балканци натиснаха в последния период и пет минути преди края изоставаха само с 3 точки - 53-50. Но след това не можаха да направят обрат, за да спечелят срещу най-слабия от създаването му до сега  отбор на Лукойл Академик. Любопитно е, че Балкан има по-добър процент стрелба - 37% срещу 33 на домакините, победителите вкараха едва 5 тройки от 30 опита, срещу 9 от 28 за Балкан. Зелените отстъпваха в борбата и имат повече извършени грешки.


Силен мач изигра Амин Хот, който стана топреализатор с 15 точки, той има 6 борби и 5 асистенции. Станимир Маринов е другият с двуцифрено изражение на вкараните точки - 11, той пък е с 5 борби и 6 асистенции. Секулович  отбеляза 9 точки и взе 8 борби, доста под показането досега бе представянето на Травис Даниълс с 8 точки. Направилият повторен дебют Мартин Дурчев игра 12 минути и вкара 5 точки.


За Лукойл Академик над всички бяха Божидар Аврамов и Максим Корниенко, отбелязали по 14 точки, като украинецът има дабъл-дабъл с 15-те овладени борби.