Преди броени дни от печат излезе четвъртата поетична книга на нашата съгражданка Малинка Цветкова. Тя е озаглавена „Не искам”. Защо е избрала това заглавие за поредната си стихосбирка, ботевградската поетеса ще сподели на 2 май от 18 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Както обикновено, Малинка Цветкова избира родния си град за представянето на новата си книга. Анализ на съдържанието на стихосбирката ще направи Марин Кадиев – литературен критик, председател на Съюза на независимите български писатели. 


Редактор е поетът Марин Тачков. Художник на кориците и илюстрациите е Цветелина Атанасова.


В какви културни събития е участвала наскоро и какво й предстои след премиерата на книгата, попитахме Малинка Цветкова, която преди няколко дни се завърна от Испания, където работи от девет години. Тя сподели, че на 24 март тази година е имала възможност да участва в едно от значимите културни събития в Мадрид, посветено на голямата испанска поетеса Gloria Fuertes. 


„Събитието се състоя в културния център, носещ нейното име. За поетесата говори известната литературоведка Ana Caballe - професор по испанска литература в Университета на Барселона. Друг титулуван гост бе Maria Manchado - професор по музика. Дамско трио, под нейно ръководство, изпълни пиеси от испански композитори. Двайсет и две поетеси (деветнайсет от които испанки) прочетоха свои стихотворения. Бях четвърта поред. Представих се с кратка биография и едно от любимите ми стихотворения "SONRIO" (УСМИХВАМ СЕ). Бях щастлива, защото освен себе си, представих и литературен Клуб “Стамен Панчев”, моя Ботевград, моята България, Ибиса...”, разказа Малинка Цветкова.  


На 8 април в Перник бе организирана премиерата на брой 13-14 на алманах-списание "Културна палитра" с главен редактор Първолета Маджарска. В броя са включени творби на 80 автори, живеещи в България и чужбина. Разказът “Жената в мен”, написан от нашата съгражданка, също е публикуван в алманаха. 


От 8 до 12 май Малинка Цветкова е поканена да участва в културен фестивал в Тел Авив – Израел. Следващият й ангажимент е на 19 май. Тогава в Генералното консулство на Република България във Валенсия нейните книги “Страх” и “Miedo/Por” ще бъдат представени на три езика /български, испански и каталан/.


Малинка Цветкова е от Ботевград. Завършила е ВСУ „Черноризец храбър” – Варна, специалност „Стопанско управление”. В периода 2004 – 2008 година работи в отдел „Инвестиции” на Община Ботевград. От 2008 година живее и работи на испанския остро Ибиса. 


Член е на Съюза на независимите български писатели, на Литературен клуб „Стамен Панчев” и на Клуб за литература в град Санта Еулалия, Ибиса. 


Нейни стихотворения и разкази са финалисти и печелят награди на литературни конкурси в България, Испания, Аржентина и Еквадор. Има публикации в 14 антологии, един алманах и едно списание като награди от конкурси. 


Малинка Цветкова има издадени три стихосбирки на български език: „В различни точки на света”, „Молитва за хубаво време”, „Страх”. Книгите й са преведени и публикувани на испански език и каталан. 


С позволение на авторката публикуваме стихотворение от четвъртата й стихосбирка – „Не искам”:


Търсим се


 


Търсим се –


двама робинзоновци


на чуждия бряг,


двама самотници,


сънуващи праг.


Търсим се – 


двама нещастници


от малкия град,


времето изпреварили,


а то ни е враг.


Търсим се – 


доста различни –


заради навика-впряг.


Търсим се, 


но избягваме пътя най-пряк… 


Няма намиране – 


живеем в мрак…