Преди броени дни от печат излезе новата поетична книга на ботевградчанката Малинка Цветкова – „Безбрежност“. Тя е вдъхновена от красотата на морските пейзажи и от „настроенията“ на морето, с което авторката се среща ежедневно.


Предговорът към книгата е написан от Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите български писатели. Ето каква казва литературният критик за „Безбрежност“: „Поетичната книга на Малинка Цветкова съдържа кратки стихотворения, но с вътрешна обемност и с многоизмерима житейска мъдрост. Това са лирически синтези с философско-нравствен отблясък. Това са съкровени и изстрадани истини, които поставят за размисъл общочовешки проблеми и изразяват обществено-социалния нерв на днешното драматично време, което е претворено като лично човешко преживяване. Поетесата има широк естетически поглед за красотата на природата и жизнените човешки явления и дава отговор като лична изповед на екзистенциални въпроси за смисъла на битието. Тук има средоточие на материалното и духовното, има живо усещане за човешката преходност и вечност.


Малинка Цветкова умее да се наслаждава естетически на морската безбрежност и на причудливите залези на остров Ибиса, (Испания), където живее; и затова синьото величие на морето е за нея утеха, душевно изцеление и спасителна надежда. Но тя води страстен диалог с “фурията живот” и пита болезнено “защо добрите хора си отиват рано, а лошите живуркат без умора!” Това са въпроси към самата себе си, към своето вътрешно невидимо лице. Така обществените проблеми добиват интимен характер и тя убедително ни сродява със своя изтънчен вътрешен свят.


Тези лаконични поетически форми изграждат привличаща сетивна образност, зовяща за повече човечност. Дори интимните чувства не се изхабяват с годините, а стават една своеобразна духовна вечност. Приятелството и любимият човек пораждат неутолима жажда и копнежност за пълноценен живот. А родолюбието и родният Ботевград са непрекъснато в духовната й същност като критерий за стойността на нейното човешко съществуване.“. 


И този път авторката се е доверила на екипа, участвал в създаването на предишните й книги: Част от него са Марин Тачков – рудактор, и Цветелина Атанасова – художник, която също е наша съгражданка. 


Книгата „Безбрежност“ ще бъде представена официално в средата на месец март. Допълнително ще уведомим за мястото и дата на събитието. 


С любезното съгласие на авторката публикуваме стихотворението, дало заглавието на книгата: 


 


БЕЗБРЕЖНОСТ


Морето се е ширнало в безбрежност.


Поглъщам го със ненаситност пак.


А то погалва ме със синя нежност.


Мечтите ми пътуват като влак.


 


И всяка е различно оцветена


във гамите на морски хоризонт.


И всяка е с надежда подплатена. 


И носи блясъка на теб, Живот!


 


Морето се е ширнало в безбрежност,


а аз съм птиче, пърхащо с крила.


Ще спра на кораба, наречен „Вечност”.


И след това ще отлетя с тъга…


 


19.05.2019 г.


Ибиса, Испания