Един от най-често задаваните въпроси към Националната здравноосигурителна каса е свързан с получаване на медицинска помощ от български граждани в чужбина и в частност – от бъдещи студенти, на които предстои да се обучават в страни членки на ЕС. Ето и отговора на експерти от НЗОК: "За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса по време на обучението си в страна от ЕС, българските студенти трябва да имат Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. С Решение № 198/23.03.2004 г. на Административната комисия (АК) на ЕК за социалната сигурност на работниците – мигранти от средата на 2004 г. ЕЗОК заменя използваните преди тази дата европейски формуляри за различните категории осигурени лица. На студентите не е необходим друг документ за доказване на здравноосигурителни права, респ. получаване на спешна и неотложна помощ, освен валидна ЕЗОК. Ако университетът настоява за допълнително потвърждение на здравноосигурителните права освен българската ЕЗОК, учащите се могат да се позоват на цитираното решение. Решенията на АК са задължителни за държавите, прилагащи принципите за координация на системите за социална сигурност в ЕС.

От 1 януари 2007 г. отпадна задължението за осигуряване и в друга държава членка на ЕС при пребиваване там. Отпадането на “двойното” осигуряване е резултат от регулативните механизми, заложени в регламент на Европейската комисия за координация на системите за социално и здравно осигуряване. Съгласно европейското законодателство студентите следва да се осигуряват в собствената си държава, тъй като центърът на интереса им остава в нея. Здравноосигурителните права, които са придобити в България, се признават в останалите държави членки на ЕС.

ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че  студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст и след това - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. Информация за размера на дължимите суми, както и за начина, по който трябва да бъдат внесени, може да се получи в най-близкото териториално поделение на Националната агенция за приходите.

Подаването на документи за издаване на картата става по местоживеене – в офисите на фирма „КИМ 2000” (адресите на офисите са публикувани на интернет страницата на НЗОК, в рубрика „Международно сътрудничество”, линк „Европейска интеграция”). Студентът трябва да подаде лично: заявление по образец (получава се в офиса на фирмата и струва 0.12 лв.); копие от личната карта; цветна снимка паспортен формат.

Препоръчително е студентът да има и документ за непрекъснати здравноосигурителни права, издаден от НАП ( с подпис и печат), както и удостоверение от чуждестранния университет за записаната там съответна  учебна година (при подновяване на картата).

Ако студентът е на възраст над 26 години, близките му в България трябва ежемесечно да го осигуряват, като внасят в НАП здравните му осигуровки – по съответната сметка за здравноосигурителни вноски.

Срокът за издаване на картата е три седмици, а валидността й е една година от датата на издаването. Ежегодно картата подлежи на подновяване (издава се нова ЕЗОК) - по същата процедура.
При необходимост от спешно получаване на ЕЗОК (когато не може да се изчака технологичното време по обработката на заявката и отпечатването) се издава Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК. Удостоверението е безплатно и се изготвя (след проверка на здравноосигурителния статус на заминаващия) в рамките на 1 до 2 дни от съответната районна здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК). За издаване на Удостоверението студентите  трябва да подадат заявление по образец до директора на РЗОК. Удостоверението дава същите права, както и ЕЗОК, но е с по-кратък срок на валидност, посочен от заявителя, и не по-дълъг от два месеца. Европейската здравноосигурителна карта (и Удостоверението за временното й заместване) е индивидуален документ.  При престоя си в чужбина студентите ще се лекуват според законодателството на съответната държава – т.е. ако се предвижда доплащане за дадена медицинска услуга, те също ще трябва да доплатят.
ЕЗОК и Удостоверението за временно заместване на ЕЗОК не предоставят права за получаване на здравни услуги извън случаите на спешна и неотложна медицинска помощ (напр. при профилактични прегледи, планирано лечениe и др.).

Освен ЕЗОК българските студенти трябва да представят в здравноосигурителната институция в държавата по пребиваване и формуляр E 104. Формулярът се издава  от ЦУ на НЗОК за риск обезщетения в натура за болест и майчинство. Формуляр Е 104 удостоверява сумарните осигурителни периоди, периодите на трудова заетост или периодите на пребиваване. Документът е необходим, за да се прецени  дали студентът отговаря на законовите условия за ползване на обезщетение в натура за болест и майчинство.

За издаването на формуляр Е 104 е необходимо студентът лично или с пълномощник да подаде заявление по образец в ЦУ на НЗОК – София 1407, ул. „Кричим” №1.

При ползване на медицинска помощ българските студенти не е необходимо да представят  пред лекарите от страната в ЕС, където учат друг документ, освен валидна българска ЕЗОК.”