Споразумение за изпълнение на Програма ROMACT подписаха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов и представители на Европейската комисия и Съвета на Европа.  


Програмата се изпълнява в 66 общини от 6 държави България, Италия, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, като цели увеличаване на капацитета на местните власти за разработване и прилагане на приобщаващи политики и планове за социално включване на уязвими ромски общности.


Като партньор по ROMACT община Ботевград ще получи подкрепа от фасилитатор, който ще обучава и насочва служители на администрацията да разработват, търсят финансиране и изпълняват мерки за социално включване на ромите, както и техническа експертиза от специализирани експерти.


Заместник-кметът Борис Борисов е определен за координатор на програмата, като ще следи и отговаря за управлението и контрола на процеса на ROMACT. Член на екипа е Адриан Ангелов - младши експерт „Етнически и демографски въпроси“ в Общинска администрация Ботевград, а фасилитатор Ани Ризова.


На 3 май се проведе първото заседание на Местна активна група, в която участват 12 представители на ромския етнос и ще подпомага изпълнението на плана за действие за социално включване на ромите, като групата е отворена за нови членове.