Тематична дискусия на тема „Четенето от самото раждане: 9 ½ съвета за родители" се състоя тази вечер в Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“ – Ботевград. Специален гост и лектор на събитието бе Валентина Стоева - главен редактор на сайта detskiknigi.com. Тя сподели пред присъстващите майки своя опит като майка на две деца на различна възраст. „Ако започнете да четете на едно дете още от раждането, дори и по 15 минути всеки ден, това ще е най-ефективната инвестиция, която ще направите за него“ – подчерта лекторката.


Според специалистите, малките деца имат нужда от книги с малко текст и много красиви илюстрации. Те изграждат естетически вкус у децата и печелят желанието им да разглеждат книги. Важно е да се чете често, дори по няколко пъти на ден, защото любовта към книгата се възпитава от самото раждане.


Валентина Стоева подчерта още, че за родителите е изключително важно да слушат какво харесва детето им, от какво има нужда и да му предоставят възможност то само да избере измежду различни заглавия. „Родителите не бива да забравят, че ролята на детската литература е да дава отговори на детските въпроси и да обяснява света, в който децата живеят“, каза Стоева.


Участниците в дискусията бяха единодушни, че книгите са безценни помощници на родителите при възпитанието на децата.


Ботевградчанката Валентина Стоева е председател на фондация за насърчаване на четенето "Детски книги". Също така тя е носител на званията "Посланик на библиотеките" и "Рицар на книгата". Основен координатор е на единствената награда в България, в която децата ежегодно избират своята любима книга - "Бисерче вълшебно".