Лукойл Академик ще играе 16-и пореден финал на българското първенство. Отборът победи Рилски спортист като домакин с 80-76 като домакин в Правец в изключително драматичен пети решителен мач от полуфиналната серия на НБЛ. Дани Гибсън изигра страхотен мач за „студентите” и ги изведе до успеха с 28 точки и общ резултат 3-2 победи в серията. Във финалната серия действащият шампион ще се изправи срещу Берое в серия до три победи от пет мача. Рилецо, който се бори достойно до края, пък ще срещне Черно море Тича в спора за бронзовите медали, като там ще се играе до две победи от три мача.


Домакините започнаха мача по-силно и поведоха с 12-3 в първите минути, но със серия от 7-0 Рилецо бързо навакса и след много равностойна игра до края на първия период взе водачеството за 21-19. Само два пъти до почивката разликата премина границата от три точки и след обрати и изравнявания се стигна до 37-35 в полза на Лукойл Академик.


Темпото се запази след почивката и никой от отборите не успяваше да направи по-голяма серия и да се откъсне напред. Това доведе до нови обрати и много изравнявания, а след равен резултат в частта минималният аванс на шампионите в общия резултат се запази – 57-55. Непрекъснатото гонене в резултата продължи дълго през последната четвърт. Три минути преди края обаче Христо Захариев наниза две поредни тройки и даде глътка въздух на Лукойл. Рилски се приближи на 2 точки, но Дани Гибсън наниза тройка и изведе отбора си с 5 напред по-малко от 2 минути преди сирената. До края домакините успяха да удържат малка преднина и да стигнат до победата и финала на първенството.


Дани Гибсън отбеляза 28 точки за победителите и добави 5 асистенции. С дабъл дабъл от 14 точки и 13 борби се включи Стив Зак, а 13 плюс 9 добави Максим Корниенко. С 10 точки и ключови включвания в последната част се отчете Христо Захариев.


За Рилски спортист Йордан Бозов показа класата си, завършвайки с 21 точки. По 16 точки добавиха Ди Джей Шелтън (10 борби) и Еван Бройнсма (9 борби), а с 12 точки плюс 6 борби и 5 асистенции завърши Златин Георгиев.