Няма друга държава и народ в света, където да има празник на азбуката. Ние го имаме от десетилетия. И ще го има докато я има и България. Това е нашият Велик ден.


А днешният беше точно такъв, какъвто през последните 2-3 години не е бил: без пандемия, с много слънце, препълнен площад и празнично настроение.


И още нещо, за първи път беше организиран Фестивал /според идеята на организаторите/ за книгите от местни творци.


Празникът започна в 10:30 ч. с изпълнението на Духова музика "Етро брас бенд".


Официалната част - в 11:00 часа с "Върви народе възродени"- Химн на българската просвета. Празнично слово прочете Симона Борисова. Тя е зрелостник на Випуск 2022 на СУ "Хр.Ясенов" с множество постигнати успехи както в сферата на образованието така и в спорта, извънкласни дейности и танцовото изкуство.


След което кметът Димитър Димитров връчи грамоти на  изявени учители от детските градини и училища в община Етрополе. Наградена беше и Иванка Антонова – доайенът на Българската национална телевизия.


Концертната програма беше поверена на ОУ "Хр.Ботев" гр.Етрополе, СУ "Хр.Ясенов", ДГ "Слънчице", ДГ "Еделвайс", ДГ "Звънче" и ТА "Балканска младост" към НЧ "Тодор Пеев-1871" гр.Етрополе.


За отличното им изпълнение бяха наградени с непрекъснатите аплодисменти на многобройните зрители. От ръководството на града получиха прекрасна кошница с пролетни цветя.


Цветя бяха поднесени от общинските ни ръководители  пред паметника на Тодор Пеев пред читалището, а ученици от СУ "Хр.Ясенов" - пред паметника на своя патрон в градинката срещу пощата.


Водещ на официалната част - Владислав Христов, ученик от 9.б клас на СУ "Хр.Ясенов".


Озвучаване: Евгени Овчаров


Текст и снимки: Христо Христов