Аарън Джексън се доказа в Европа, преминавайки през първенствата на Италия, Испания и Русия и спечели титла в Евролигата с ЦСКА (Москва). По-рано през лятото 31-годишният американец реши да отпътува към далечен Китай, привлечен от изгодна оферта от страна на Бейджинг Дъкс, а сега коментира различията между играта в САЩ и тази на Стария континент, като в едно от последните си интервюта направи доста интересни разкрития.


 “В НБА е много по-лесно от Европа. Особено щом сравняваме с Евролигата. В Европа, да речем имаш мач в Казан, Русия, после летиш до Мадрид, при това не със самолет, който е на отбора. После тренираш на следващата сутрин, гледаш видео и играеш вечерта. Просто е много тежко за тялото ти. В НБА няма толкова тренировки. И се грижат за теб, докато тук няма такова възстановяване”, коментира Джексън, чийто единствен досег с НБА е участието му в Лятната лига през 2009 година с екипа на Индиана.


 “В понеделник почиваш. Във вторник тренираш два пъти, тренираш и в сряда и четвъртък, играеш в мач от Евролигата в петък, който е като финал всеки път. В събота пътуваш за мача от местното първенство. Истински кошмар е, имаш около три почивни дни на месец, а останалото са мачове и тренировки”, каза Джексън за календара си през последната година, в която игра за московския ЦСКА.


 “Милош Теодосич имаше добри отношения с треньорите и не тренираше много. За разлика от Нандо Де Коло, например, който играеше по 30 минути и не получаваше допълнителна почивка. А и няма клауза за НБА в договора си и сега трябва да стои в Москва. Иначе вероятно би напуснал веднага”, продължи с разказите си новото попълнение на Бейджинг Дъкс.


 “Освен всичко друго, тренировките са изключително здрави. Защото наоколо са тези стари югославски треньори, и те карат да играеш 1 на 1 на тренировка, все едно си в гимназия или колеж”, добави Джексън.


 “Малко хора знаят колко е трудно всъщност. Екпе Юдо ми каза по-рано през лятото, че прави всичко по силите си, за да се махне от Европа, защото му е писнало от всички тези тренировки”, завършва интервюто си американският баскетболист.