Росица Милчева от ГЕРБ бе обявена за избрана за зам.-председател на Общински съвет Ботевград. Предложението направи Йорданка Лалчева със следните мотиви: “Личните й качества няма да обсъждам, защото всеки в тази зала има нужните качества. Тя е разпознаваема в обществения живот на Ботевград. Росица Милчева представлява мнозинството на Република България.“.


Георги Георгиев също изрази подкрепа за Милчева. Известно е, че тя е работила в общината по време на неговото управление. Георгиев се изказа, че “тя е организиран и качествен човек, който ще бъде с полезен принос към работата на Общинския съвет“.


Постоянната комисия по бюджет и финанси излезе с предложение да останат двама зам.-председатели, но то не събра достатъчен брой гласове. 


Съветникът от МК ГДБОП Тихомир Найденов обърна внимание на колегите си, че все още не е решeн казусът с избора на председател на ОбС. Той предложи да се изчака решението на ВАС по случая. “Ако правораздавателният орган отмени решението, тогава зам.-председателите ще станат четирима, което не е разписано в Правилника за работа на местния парламент“, обясни Найденов. 


Веднага след гласуването Йорданка Лалчева предложи "новоизбраният зам.-председател" да заеме мястото си до Любомир Лилов. Председателстващият Общинския съвет поиска да не се избързва. "Нека изчакаме първо решението да влезе в сила", отговори Лилов.   


Дали обаче Росица Милчева е законно избрана за зам.-председател на ОбС? В ЗМСМА се посочва, че изборът на земестник председатели е разписан в действащия Правилник за работа на Общинския съвет. Една бърза справка в него показва, че при вземане на това решение се изисква квалифицирано мнозинство. В случая кандидатурата на Милчева не получи подкрепата на повече от половината от общия брой съветници, а само 14 гласа.