Общинският съветник от ГЕРБ Росица Милчева направи предложение, което е в пълен разрез с действащите законови разпоредби в сферата на образованието – ОУ “Васил Левски“ в Ботевград да бъде обявено за сегрегирано. Това стана по време на първото работно заседание на комисията, определена с решение на Общинския съвет, за изготвяне на нова Система за прием на първокласници в основните училища в Ботевград. 


„Моето предложение е паралелките за първи клас в ОУ „Н. Й. Вапцаров” да бъдат увеличени до шест. В ОУ „Васил Левски” да останат две занапред, тъй като този проблем ще продължава, аз съм сигурна, че няма да е само тази година. Няма да се случат явно нещата в това училище. Да се обяви за сегрегирано училище „Левски”. Не би трябвало да се закрива. Това е моето предложение, това мисля аз”, каза Росица Милчева. 


Съветничката от ГЕРБ направи допълнение, с което показа, че напълно споделя мнението на съветника от ОББО Георги Георгиев, което той изрази по време на редовното заседание на Общинския съвет на 22 февруари, че общинското ръководство трябва да помисли за дострояване на ОУ „Кирил и Методий” и ОУ „Н. Й. Вапцаров”.  


Предложението ОУ „Васил Левски” да бъде обявено за сегрегирано училище предизвика шум в залата и бе посрещнато с възмущение от страна на повечето от присъстващите на откритото заседание. 


Отношение по изказването на Милчева взе представителят на Регионално управление по образование – София регион – главен експерт Христо Андреев, който също участва в заседанието на комисията. 


„Това изказване е крайно недопустимо. Живеем в 21 век, говорим за интеграция. Това за сегрегация нека да не излиза от тази зала”, каза той. 


Очаквайте подробности от откритото работно заседание на комисията за изготвяне на нова Система за прием на първокласници в училищата в Ботевград.