На редакционната поща на botevgrad.com се получи писмено изявление от Росица Милчева – общински съветник от групата на ГЕРБ в Общински съвет – Ботевград, което публикуваме без редакторска намеса. 


След текста може да чуете автентичен запис на изказването на Милчева по време на откритата първа работна среща на комисията, определена с решение на местния парламент да изготви нова Система за прием на първокласници в трите основни училища в Ботевград. Всеки, сам за себе си, може да прецени какво е искала да каже общинската съветничка и как го е казала.  


Изявлението гласи: 


Уважаеми съграждани, 


Извинявам се, че използвах думите „сегрегация“ и „училище“ в едно изречение по време на първото работно заседание на комисията за изготвяне на нова Система за прием на първокласници в основните училища в Ботевград. 


Не искам и не предлагам „сегрегиране“ на училище ОУ „В. Левски“.


Извинявам се и съжалявам, че изказването ми е било разбрано погрешно.


Не искам да допуснем закриването на паралелките за първолаци в ОУ „В. Левски“, искам училището да се запази и да се промени. Не искам децата да бъдат делени по какъвто и да е признак.  


Затова иронизирах дебатите кои деца къде да учат – за съжаление, по неуместен начин, предизвикал недоразумение. 


Не искам нито дете, нито възрастен да бъдат дискриминирани. Вярвам, че толерантността е в основата на общия ни напредък.


И аз, както останалите майки и бащи в Ботевград, искам децата ни да учат в училища, които ще развият талантите им и ще ги насърчат да се образоват. Това не може да става за сметка на други деца. 


За съжаление, проблемът с училището не е от вчера и ако не намерим правилното решение, ще се задълбочава.


Искрено се надявам, че след моето извинение, ще последват и други извинения – от всички тези, които позволиха това състояние на училището.


И че най-накрая ще започне сериозният разговор за училището, в който не се налага административно механично решение, а се обсъждат всички възможности и гледни точки.


Росица Милчева