Един от най-добрите български баскетболисти в последните години - Христо Захариев, вече е играч на Балкан. Това съобщи официално днес председателят на УС на клуба Михаил Михайлов.


Захариев е висок 198 см, роден е през 1990 г. бе една от основните трансферни цели пред Балкан за новия сезон. След сериозни преговори двете страни стигнаха до взаимно съгласие и днес окончателно договорът между клуба и играча вече е факт. Едно от основанията  Христо Захариев да приеме офертата на Балкан е предстоящото участие на зелените в турнира за Купата на ФИБА Европа.


Христо Захариев е юноша на Славия и Левски, но кариерата му при мъжете започна първо в тима на Спартак-МВР, а след това в Лукойл Академик, където игра в продължение на два сезона - от 2006 до 2008. След което изкара две години в Италия. През 2008-2009 бе в тима на Фортитудо Болоня, а година по-късно - във Варезе.


Завърна се в България в тима на Черноморец Бургас, но това очевидно не бе предизвикателство за него. Премина в Рилски спортист и бе в отбора от Самоков три сезона - от 2011 до 2013. След това отиде в Левски и със сините направи требъл през сезон 2013-2014 - шампион, купа на България и първенец в Балканската лига.


Последва нов силен сезон за него, но вече в Лукойл Академик. През 2014-2015, когато тимът от Правец стана шампион след успех над Балкан с 3-2 победи, Христо Захариев бе обявен за MVP на лигата. През 2015-та отново се отправи към Апенините и започна във втородивизионния Палаканестро Триест, но отново се върна в Лукойл Академик.