За седма поредна година Община Етрополе и младежка инициативна група „МОГА” проведоха „МОГА ФЕСТ“ 2017 в град Етрополе. Събитие, създадено от младите за всички. Стотици хора се стекоха на поляната при местността „Братска могила”, за да се насладят на артисти като Жлъч + Гена и Илийката от Лого5 и  мероприятия, които бяха организирани в рамките на феста от 25.08.-27.08.2017 г.


Много усмивки, незабравими преживявания и хубави спомени са част от отпечатъците, които остави след себе си събитието. Тази година в организацията на феста бяха направени някои значителни промени, като например разположението на сцената, по-добра озвучителна система, осветителните ефекти и ограждането на паметника. От ръководството на Община Етрополе и група „МОГА” бе поднесен букет в знак на почит и уважение към паметта на жертвите.
Мероприятието „МОГА ФЕСТ – 2017” обединява изкуство, екология и спорт в разнообразни дейности с образователна и развлекателна цел. Фестът продължи три дни, в които се организираха велообиколки, туристически походи, работилници по изкуства, еко презентации, куклен театър на открито и още много, много други…А кулминацията на всяка фестивална вечер бяха концертите под открито небе, в които участие взеха български изпълнители от най-различни стилове. Зад гърба си „МОГА ФЕСТ“ вече има шест издания, като всяка година събитието увеличава своя мащаб и идеите му набират все повече последователи сред младите хора от града и страната.
Тази година фестивалът премина с една специална инициатива на сдружение „За Етрополе” за изграждане на бюст-паметник на ген. Павел Христов, като бе поставена кутия за дарения в подкрепа на проекта. Средствата, които се събраха са на стойност 135, 25 лв.
Първият ден на тазгодишния фестивал започна с поход до връх „Свети Атанас”, като се тръгна от автогарата в града. Вечерната програма откри Stand-up комеди с Георги Кючуков. Гостите на поляната при паметника, сред които бе и заместник – кметът на Община Етрополе инж. Стефан Борисов, се радваха на изпълненията на Григоров, Жлъч и Гена, Targy, Funkware и Smartech.
Съботното утро на 26 август започна с отборното състезание Tresure hunt, в което няколко отбора търсеха скрити „съкровища” из целия град.  Денят продължи със Златен фонд на радиовъзел Етрополе в Младежкия клуб на града. Изложбата на различни грамофонни плочи бе представена Даниел Ненчев, внука на Димитър Ненчев - дългогодишен програмен директор на Етрополското радио. Програмата продължи с уроци по спортно катерене, които се осъществиха в двора на ОУ „Христо Ботев”, град Етрополе. Десетки смели и съсредоточени малчугани се катереха по изкуствената стена, осигурена от Walltopia. В същото време в крайградския парк, малки творци участваха в работилница, правиха сурови бонбони и гривни, рисуваха със семена, сглобяваха къщички за птици, играха дженга, ирландски танци и природен баскетбол, ходеха по лента във въздуха, разпъваха палатки, творяха с природни материали, гледаха куклен театър. Забавлявахме се заедно с помощта на Тротоара и Фондация МИКА / MIKA Foundation, както и неуморния труд на доброволците на фестивала.
От 16.00 часа в Младежкия клуб – Етрополе, посетителите гледаха филм за дългогодишния оператор на Етрополското радио – Димитър Ненчев. Кратка история за него разказа неговият внук Даниел Ненчев и как всъщност благодарение на дядо му той започва кариерата си. Гостите Христо Христов, Евгения Христова, Георги Христов – Гец и Иван Хлебаров също споделиха спомени за „създателя на етрополското радио”, както са го наричали навремето Димитър Ненчев.
Кулминацията на „МОГА ФЕСТ” 2017 бяха изпълненията на Paraplaner, Vick, Taking heed, Dash the effort r Odd Crew, които накараха публиката да се весели.
„МОГА ФЕСТ” се осъществява благодарение на Община Етрополе, група „МОГА” и с любезното съдействие на БАР ПЕТЪК, ГЕОТЕХМИН ООД и РАДИО ТАНГРА.
Ръководството на Община Етрополе благодари на група „МОГА” и всички доброволци, включили се в организацията на „МОГА ФЕСТ” 2017 за неуморния труд, креативността и вдъхновяващите идеи.
Текст и снимки: Йоана Матеева