Общината в Ботевград очаква на парцела от 170 дка да се развие ново производство


Площадката на някогашния автобусен завод "Чавдар" в Ботевград има шанс да се превърне в нещо по-добро от празен парцел в покрайнините на града. Терен от малко над 170 дка е предложен за продажба от държавен съдебен изпълнител по искане на общината, а началната цена е 5.1 млн. лв. Длъжникът е частно лице, станало съсобственик на имота в годините след затварянето на завода. Според местните власти на мястото може да се развие ново производство. Интерес за това е бил заявяван на няколко пъти, като спирачка досега се е оказвала проблемната собственост на имота.


Първа продажба


Публичната продан е обявена от държавен съдебен изпълнител Надя Василева и е първият опит за продажба. Имотът е предназначен за производство и складова дейност, като освен земята включва и 4-етажна стоманобетонна постройка. "Всички останали сгради от бившия завод вече ги няма, а парцелът е разчистен", каза кметът на Ботевград Иван Гавалюгов за "Капитал".


Имотът от 170.8 дка е по-голямата част от площадката на някогашния "Чавдар", която се намира в промишлената зона на града. "Целият парцел е близо 240 дка, но части от него са продадени през годините от синдика на предприятието и на тях в момента има складове", уточни Гавалюгов. Обявената цена от 5.1 млн. лв. (2.6 млн. евро) за терена на практика прави по 15 евро/кв.м.


Продажбата ще стане чрез търг с тайно наддаване. Кандидатите трябва да подадат предложенията си заедно с квитанция за платения задатък от 10% от началната цена до края на деня на 11 септември, а отварянето на офертите ще стане на следващия ден. Единствен критерий за избор на купувач е цената. Тя трябва да бъде платено до седмица след търга.


Съсобственици


От обявата на сайта на общината става ясно, че за публична продан се предлагат 95% от идеалните части на имота, които са съсобственост на физическото лице Ангел Стойчев и на държавното дружество "Чавдар" (в несъстоятелност). Останалите 5% са частна държавна собственост и са под контрола на областната управа на Софийска област. Според съобщението собственикът на тези 5% възнамерява да извърши разпореждане с тях след публичната продан, т.е. най-вероятно да ги продаде.


Изпълнителното дело е заведено от общината за събиране на вземания от 32-годишния Ангел Стойчев, който се явява съсобственик на терена. "Става дума за неплатени данъци и такси, които заедно с лихвите са около 850 хил. лв.", уточни Гавалюгов. Няма информация как точно Стойчев е придобил права върху имота, но по думите на кмета това е станало преди 10-ина години. По това време синдикът продаваше различни имоти на фалиралото дружество.


Инвеститорски интерес


Автобусният завод "Чавдар" - една от гордостите на социндустрията, които не успяха да се приспособят към пазара - влезе в ликвидация през 1999 г. Част от активите му бяха разпродадени, включително и цехът за тапицерии в село Трудовец, където днес успешно работи германската Grammer, която има аналогично производство. Основната площадка в Ботевград постепенно беше разчистена, но теренът и досега остава неизползван.


Интерес обаче има. "Имали сме няколко запитвания досега от различни производители, включително от германски и турски компании. Преди три месеца от Агенцията за инвестиции също доведоха кандидат, който се интересуваше от имот в града", каза Гавалюгов. Притесненията на потенциалните купувачи досега са били свързани със сложната собственост на парцела на "Чавдар". Според кмета обаче продажбата през съдебен изпълнител ще реши този въпрос.