Тази есен Община Ботевград отново се включва в най-мащабната доброволческа инициатива у нас „Да изчистим България заедно“, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план. 


Община Ботевград Ви приканва да станете част от доброволците и на 16 септември заедно да покажем, че можем да изчистим замърсените площи, там където живеем. 


Ако Вие сте един от нас – българите, които имаме отношение към опазването на околната среда и вярваме, че България може да бъде чиста - добре дошли! 


Една от най – горещите точки на тазгодишното почистване, от която БТВ ще прави преките си включвания, ще бъде площта около язовир „Бебреш“ и отсечка от 16 км – от двете страни на прохода Арабаконак, от страната на община Ботевград  и от страната на община Горна Малина. 


Доброволците от БТВ, служителите на общинска администрация – Ботевград и всички желаещи граждани ще почистят емблематичния път в 140-та, юбилейна година от Освобождението на Ботевград и зимния преход през Балкана на западния отряд на генерал Гурко. Своевременна информация за голямото чистене може да получавате от преките включвания в рамките на кампанията и от емисиите на БТВ новините http://btvnovinite.bg/video/bulgaria/ostavat-chetiri-dni-do-goljamoto-chistene.html.


Жителите на село Врачеш ще почистят пътя Ботевград – Врачеш от чешмите Орловец до Скалата, терена от Маргинската чешма до Литаковския път и от Радовец до манастира „Св. Четиридесет мъченици“. В село Трудовец ще почистят входа на селото и местността Поп Михо. В Скравена това ще са входът на селото, централната улица „Христо Ботев“ и градинката при пенсионерския клуб. Литаково се включва с почистването на братската могила и църквата. В село Новачене служителите от кметството ще чистят района на Мемориален комплекс „Косматица“, колективът на ОУ „Васил Левски“ – училищния двор и площите между р. Рударка и р. Новаченка, колективът от ДГ „Зора“ – двора на градината и зелените площи при автобусна спирка „Атлантик“ на главен път Е79, а собствениците и наематели на фирми и търговски обекти – прилежащите им терени. За село Радотина ще бъде направена оборка на площада и поречието на река Рударка. В село Липница ще бъде почистено пространството около гробищния парк, а в Гурково и Елов дол жителите на селата ще чистят около домовете си.


Можете да се включите в кампанията и като организирате своите близки и приятели в малка инициативна група по почистването. Информация може да откриете на http://daizchistim.bg/kak-da-uchastvash/?how_to=grupa.


Тази година маркирайте участието си на картата на „Да изчистим България заедно” в секцията „Отбележи точка“ на www.daizchistim.bg. Повече за картата може да научите на http://daizchistim.bg/kak-da-uchastvash/?how_to=kartata.


За всички, които заявят своето желание да се включат в кампанията, ще бъдат определени места за почистване според предварително заявен брой доброволци, ще им бъдат раздадени чували и ръкавици. Три камиона и един сметовоз ще са на разположение за извозване на събрания битов отпадък по време на кампанията. Заявки за тази дейност можете да подадете на:


0879496150 – Ангел Ангелов – Директор на ОП БКС


0889691884 – Антоанета Драгневска


0879496145 – Константин Константинов


0878189175 – Йонетка Йончева


В почистването ще се включат много от популярните лица на БТВ, както и талисманът на кампанията Зеленко Зеленков, който беше специален гост на мача между Националния баскетболен отбор на България и отбора на Беларус и след победата на нашите момчета пръв призова всички ботевградчани да бъдат съпричастни към инициативата. От БТВ съобщиха, че почистването около язовир „Бебреш“ и отсечката от 16 км от двете страни на Арабаконак е най-голямата по площ зона, почиствана в рамките на цялата история на кампанията.


*Пунктове за раздаване на чували и ръкавици:


• Централен пункт – сградата на общинската администрация – 09.00ч.


• Западен пункт - градинката на бул. „България” и ул. „Гурко” – 09.00ч.


• ЖК „В. Левски” – Стария изток - ул. „Иван Вазов” при ресторант „Олимп” – 09.00, следващо раздаване – 10.00ч.


• ЖК „В. Левски” – Новият Изток - ул. „Илия Стоянов” – при чешмата срещу кафене „При моряка”- 09.30, следващо раздаване – 10.30ч.


• ЖК „Саранск” - при тото пункта – ул. „Ал. Батенберг” – 09.00, следващо раздаване – 10.00ч.


• Източен пункт - общинска болница – бул. „Цар Освободител” ”- 09.30, следващо раздаване – 10.30ч.


• В кметствата и кметските наместничества - за селата от общината – 09.00ч.