Както Ви информирахме вече, за поредна година Любителски театър при народно читалище „Христо Ботев” – Ботевград взе участие във Фестивала на любителските театри, който се проведе от 25 септември до 1 октомври в Лом. Нашите театрали се представиха с пиесата „Не сме от тях” по разкази на Чудомир. Постановчик е Николай Найденов, който е и ръководител на трупата. Всъщност това е неговото първо представяне на събитието в крайдунавския град, и то увенчано с успех.  


Във Фестивала, който е с конкурсен характер, взеха участие повече от 20 театрални състава от цяла България и един от Македония. Вчера станаха известните наградените участници. Любителският театър на Ботевград е удостоен с три отличия. Едното е втора награда за спектакъл. В тази категория на първо място е постановката „Дисфункция” на театъра от Македония, а на трето – пиесата „Съмнително лице”от Бранислав Нушич, представена от любителските театрални състави  при читалищата на Горна Оряховица и село Драганово.


С грамота от Съюза на народните читалища е удостоена актрисата от Любителски театър Ботевград Маргарита Тодорова, която пресъздава колоритния образ на клюкарката Тинка в „Не сме от тях”. 


Най-престижната награда за всеки творец, разбира се, е тази на публиката. Тази година тя отиде при ботевградските театрали.   


Голямата награда на фестивала се присъжда на спектакъла „Филмирана провинция” също по разкази на Чудомир. Постановката бе представена от Театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт” при Народно читалище „Николай Хайтов” – София, режисьори – Милена Видер и Мариан Бачев.