Дебютното издание на Приключенски многобой “Ботевград 2017“ предложи екстремни изживявания и много приятни забавления на хората, избрали да бъдат сред природата в днешния топъл октомврийски почивен ден. Както предварително бе обявено, събитието се състоя в живописната  местност “Урвишка поляна“ в село Боженица. То бе открито от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, който се озова на сцената не по обичайния начин – по стълбите, а с един скок „в духа на днешния ден и днешното състезание“, както той се изрази в своето приветствие към гостите и местните жители. 


“Това е само една от многото, надявам се, бъдещи инициативи и прояви, които община Ботевград възнамерява да реализира. С нея искаме да покажем красивата природа не само на нашата община, а на целия регион, защото в съседство са общините Своге, Горна Малина, Мездра, Роман, Правец, Етрополе... Ние живеем в една изключително красива част на България, с което трябва да се гордеем, но да направим и необходимото, за да покажем тези красоти на гостите на общините, които изброих. Според мен приключенският многобой е една изключително удачна форма да се насладим на природата, психически да се отпуснем, физически да се натоварим“, каза кметът.  Той пожела успех на начинанието и изрази своята увереност, че и занапред ще има още много хубави поводи, които да събират хората не само в тази красива историческа местност, а и на други красиви места в Ботевградска и съседните на нея общини. 


Последва представяне на отборите, които взеха участие в първия старт на приключенския многобой. Сред тях бе и тимът на община Ботевград – “Смела стрела“, в който влизаха кметът Иван Гавалюгов, зам.кметът Борис Борисов и служители на общинската администрация. 


В приключенския многобой предварително бяха заявили участие 11 отбора – четири в първия и седем във втория старт. Те бяха съставени от по 8, 9 и 10 човека. Освен от Ботевград, в игрите участваха ентусиасти от Мездра, София и други общини. Тимът на Мездра бе предвождан лично от кмета на общината Генади Събков. 


Индивидуално в игрите се включи председателят на Общински съвет – Божурище – Георги Димитров, който е добър приятел на нашата община. През тази година, по повод Деня на Земята, г-н Димитров дари на община Ботевград 30 фиданки от така нареченото желязно дърво /дъб лъжник/. 


Приключенският многобой се проведе при средновековната крепост Боженишки урвич, под зоркото око на вещи инструктори. Предприети бяха и необходимите мерки за осигуряване безопасността на участниците. А те трябваше да се справят със следните задачи: ориентиране по карта и компас, стрелба с лък, влизане в пещера, логическа игра, изискваща познания по география и история, спускане по алпийско въже на репел, катерене по скали. Отделните активности бяха обхванати от логическа рамка, свързана с намиране на финално послание. Всички отбори финишираха успешно, с което си заслужиха наградите – купи с логото на многобоя, а за всеки участник имаше грамота. 


За присъстващите, които не взеха участие в екстремните изживявания, бяха предвидени други развлечения на Урвишка поляна.


Петима късметлии от посетителите си спечелиха и екстремен подарък от организираната на място томбола – ваучер за моторен полет с паратрайк. 


Духовитостта на водещия – Теодор Койчинов –Тео, хубавата музика и слънчевото време също допринесоха за приповдигнатото настроение по време на събитието.


В рамките на инициативата бе осигурен свободен достъп до един също много значим исторически обект  - килийното училище в село Боженица. Това е най-старото училище в нашата община. За начало на учебното дело в Боженица се смята 1806 год. Килийното училище е построено по-късно - през 1834 год. То е имало три стаи – класна стая, стая на учителя и салон. Към 1855 год. тази сграда изгоряла и на нейно място била построена нова. Тя е съборена през 1880 год. и заменена с нова, която съществува до днес. През 2006 година обектът става филиал на Исторически музей - Ботевград.