През настоящата година Община Ботевград е заложила 850 000 лева от собствени приходи за социални дейности. О началото на 2017 год. са подпомогнати 46 жители на общината с инцидентно възникнали нужди, предимно за лечение, с общо 21 170 лева. По решение на Общинския съвет са отпуснати 5000 лева за животоспасяващо лечение на млад мъж, страдащ от тежко онкологично заболяване. 


85 000 лева са изплатени на 184 майки за техните новородени деца. 35 000 лева са осигурени за летен отдих на 170 ученици, 10 800 лева за великденски помощи на 216 пенсионери, 3 010 лева за безплатни профилактични прегледи на 301 жители на общината в пенсионна възраст. Шестима ветерани от войната са подпомогнати финансово със сумата от 4 500 лева. С 10 000 лева е подпомогната дейността на пенсионерските клубове. 


Изплатени са 1195 лева еднократно финансово подпомагане на 9 деца с изявени дарби. 435 100 лева са осигурени от бюджета на общината за заплащане на таксите на 5- и 6-годишните деца в задължително предучилищно обучение в детските градини, както и 50% от дължимата такса за детска ясла и детска градина на деца до 5-годишна възраст. 


Със съдействието на общината е осигурен транспорт за отдих на 12 деца от социално слаби семейства и 64 пенсионери на почивната база на Областната администрация в Боровец. 


Това са данни от годишния доклад за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в Община Ботевград в периода 2016 – 2020 година. Докладът е внесен за обсъждане и гласуване в Общинския съвет. Той е изготвен от екип, чрез който община Ботевград участва в  мониторинг по изпълнение на дейностите, заложени в Стратегията.  


Ето и още акценти от доклада: 


През отчетния период община Ботевград предоставя  следните социални услуги:  Център за социална интеграция и рехабилитация с капацитет 30 потребители; „Личен асистент” и „Домашен помощник” по схема „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – за 90 потребители, като през 2017 година се предоставят и интегрирани услуги на деца с  над 90% увреждания; Дневен център  за деца и младежи с увреждания с капацитет 40 потребители /центърът предлага дневна грижа, психологична подкрепа, подкрепа от социален работник, кинезетерапия, арт терапия, хипотерапия, медицински грижи; Обществена трапезария, която предоставя топъл обяд на 170 човека; Домашен социален патронаж, който предоставя храна на 


70 потребители; Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания с капацитет 24 потребители; „Приемна грижа” с одобрени 9 приемни семейства и настанени 8 приемни деца. 


Изпълнява се приоритетът по Стратегия за подобряване качеството на живот на стари хора, които са в невъзможност да се справят сами, чрез настаняването им в Дом за стари хора „Д-р Адриян Атанасов” в Ботевград. 


Стратегията за развитие на социалните услуги в Община Ботевград е приета с решение на местния парламент от 25 февруари 2016 година, се посочва в доклада.