Общинският съвет единодушно подкрепи /с 27 гласа “за“/ предложението, направено от синдикалните организации в МБАЛ Ботевград и управителя на здравното заведение д-р Красимир Кушев, завеждащият “Детско отделение“ – д-р Стойна Петрова, да бъде удостоена със званието “Заслужил гражданин на Ботевград“. 


Проектът за решение докладва кметът на общината Иван Гавалюгов. “Д-р Стойна Петрова – Главчовска е един от лекарите педиатри със сериозен принос за здравеопазването в нашата община. Почти няма млад родител, който да не я познава и да не е ползвал нейните услуги. И по повод навършване на нейния 70-годишен юбилей през идния месец, считам, че е редно да я удостоим с това високо звание, с което ще засвидетелстваме нашето уважение и уважението на общественото на нашия града към нея“, каза той. 


Изказването си по предложението Йорданка Лалчева направи от трибуната в залата, като обясни, че е в знак на уважение към д-р Петрова. “За нашата група е чест да подкрепим човек, който е с 45-години професионален труд в здравеопазването, и то за най-малките жители на община Ботевград. Аз така със задоволство прочетох последното изречение на д-р Кушев, който казва: “С нито едни несполучлив случай в нейната практика.“. Като родител подхождам с огромно уважение към нея. Също така не трябва да подценяваме и нейния обществен труд, който е положила за изграждане на община Ботевград. Аз лично съм работила с нея в Общинския съвет, беше ръководител в Общинския съвет на групата на ДИБО. Същото така беше и председател на Движението “Инициатива за Ботевградска община“. Пожелавам й да бъде здрава, все така да продължава да се грижи за най-малките жители, за тяхното здраве, спокойни старини и много рождени дни и юбилеи“, каза Йорданка Лалчева.


В подкрепа на предложението за удостояване на д-р Стояна Петрова със званието “Заслужил гражданин“ се изказаха Тихомир Найденов, Георги Георгиев, д-р Веселка Златева.