Най-голямата хегемония в историята на водещите отборни спортове в България приключи по неестествен начин. Досега никой отбор в първенствата по футбол, баскетбол и волейбол при мъжете и жените не беше успявал да направи това, което "Лукойл Академик" постигна в новата си история - 14 титли за 15 години, включително и серия от 11 поредни титли.


 В средата на сезона, устремен към 15-ия си шампионски триумф от 2003 г. насам, "Лукойл Академик" направи рязък завой и сам излезе от пътя. Ръководството на клуба в лицето на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев реши да сложи точка на проекта и да се насочи към ново предизвикателство. А то е обвързано с "Левски 2014" на Константин Папазов. 


Макар да беше оповестена още на 2 януари, новината спокойно може да се брои за една от новините на годината в сферата на българския спорт. Но как се стигна до нея и какво носи със себе си?


 Защо сега


 В началото на новото хилядолетие "Лукойл Академик" се превърна в своеобразен феномен. Отбор от спорт извън футбола, различен от ЦСКА и "Левски", успя да привлече стотици млади почитатели. В студените есенни вечери пред зала "Универсиада" често имаше опашки от чакащите ученици и студенти (и не само), желаещи да гледат поредния мач на отбора в Европа.


 Спонсорът даде името си на клуба и вдъхна нов живот на славния "Академик". Постепенно машината заработи и изглеждаше, че е произвела хубав продукт. На полето действаше добре играещ отбор, разполагащ с голяма звезда - Тодор Стойков. Съставът имаше американци на прилично ниво като Прийст Лодърдейл и Донта Смит (наред с още няколко в първите години на проекта), които с поведението на и извън игрището привличаха публиката. Диджей и мажоретки внасяха допълнително усещане за пълнота в предлагания продукт. Налице бяха и успехите, включително незабравими победи срещу отбори като "Реал" (Мадрид).


 Постепенно обаче "Лукойл Академик" изпадна в застой. Докато титлите в България вървяха една след друга почти без проблеми, голямата цел за по-осезаем европейски пробив остана недостижима. Нито непрестанните треньорски промени, нито постоянният приток на нови играчи помогнаха нещо да се промени. Напротив, "Лукойл Академик" загуби симпатичния си облик и остана да се носи по инерцията - титла в България и незадоволително представяне в Европа.


Чашата на търпението вероятно е преляла някъде преди три месеца. На 2 октомври 2017 г. отборът отпадна от Шампионската лига след две загуби от литовския Ювентус Утена и трябваше да се задоволи с участие в Купата на ФИБА Европа (също оказало се разочароващо).


 Точночетири дни по-късно президентът на "Левски 2014" Константин Папазов каза, че очаква върху "Левски 2014" да се изсипе "златен дъжд". "Бъдете сигурни, че рано или късно "Левски" ще бъде финансово обезпечен. Човек само трябва да е готов да изтърпи болката и мъката, която вече е минала", заяви на 6 октомври той.


Преди ден медиите бяха информирани, че е сключен договор за "генерално спонсорство между баскетболен клуб "Левски 2014" и "Лукойл България" ЕООД, чиято цел е по-нататъшното развитие и поддържане на високопрофесионално ниво на българския клубен и национален баскетбол".


Феновете са ни скъпи


Това, което се случва на практика, е прехвърлянето на основния двигател на баскетболния проект от един клуб на друг. "Лукойл Академик" се преименува на "Академик" и ще продължи да участва в първенството, като ще играе в Правец. Треньор остава Георги Давидов, който ще използва талантливите млади състезатели от съставите на "Лукойл Академик" и "Левски". Звездите на шампиона отиват при сините, а отборът ще се казва "Лукойл Левски" с треньор Папазов и президент Тодор Стойков.


Тук излиза въпросът какво повече може да даде "Левски" на проекта от "Академик". Най-логичният отговор е публика. Но с едно наум.


През 2014 г. под ръководството на Папазов сините първи препречиха шампионския път на "Лукойл Академик". С финансовия гръб на близката до силния по това време Цветан Василев "Велдер билд", "Левски" стана шампион. Фалитът на КТБ обаче нанесе непоправими щети и клубът изпадна в много тежка криза.


Папазов успя да организира успешно спасително шоу в "Арена Армеец" и да обедини левскарската общност. Усилията му стигнаха единствено за това "Левски" да довърши сезона. През лятото треньорът влезе в конфликт с президента на клуба Юлия Боянова и създаде сво клуб - "Левски 2014". Регистриран като сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, той заживя свой живот, но отблъсна немалка част от привържениците на сините.


 Историята от 2014 и 2015 г. показа, че Папазов може да има успех, когато ръководи обезпечен финансово клуб. А също така и че може да привлече привържениците. В ръцете си той държи и друг коз - той е управител на зала "Универсиада". И за разлика от волейболните "Левски" и ЦСКА, които имат постоянни проблеми със залите си, то баскетболният клуб е обезпечен.


Така съвместният проект на "Лукойл България" и "Левски 2014" може да разчита на предимството да е в София. И остава големият въпрос - дали три години след шоуто в пълната "Арена Армеец" привържениците на "Левски" ще застанат зад баскетболния клуб.


Правец - на 10 км от Етрополе


Тъкмо факторът "публика" изглежда основното неизвестно в уравнението, в което "Левски" идва на мястото на "Академик". Но към отметката от 2014-2015 г. следва да се добави и втора - това, което стана следващото лято във футбола. След сложна юридическа трансформация с участието на "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе) беше създаден "ЦСКА - София". 


Етрополе влезе във фолклора на синята публика. Затова не е за подценяване, че в очите на по-твърдите запалянковци дори само споменаването на близостта между Етрополе и Правец (в символичен, а не в географски план) е от голямо значение.


Сигурно е, че хората, които взимат решенията, добре са си направили сметката. Затова съществена ще е ролята и на неуморимия Папазов. През годините той е бил част от семейството на "Лукойл Академик", бил е и "персона нон грата" покрай няколко скандала с клуба. Сега обаче е важна част от пъзела, най-вече заради способността си да привлича вниманието и запалянковците.


А казусите с "ЦСКА - София" и "Лукойл Левски" показват, че по една или друга причина (вероятно дори икономически и политически) двете водещи имена в българския спорт остават незаобиколими и нужни фактори заради фенската си маса. И са като спасителна сламка за успешни спортни проекти, достигнали до задънена улица в развитието си покрай липсата на публика. Във футбола Гриша Ганчев чака дълго, но накрая постигна своята цел да бъде начело на клуба от "Българска армия".


Да гледаме положително


В последните години българският баскетбол изпадна в тежко положение. На пръв поглед промяната в избора на "Лукойл България" за това кой отбор да спонсорира изглежда ще доведе единствено до създаването на хегемон с ново име. Всъщност обаче с появата на "Лукойл Левски" вероятно ще се намали конкуренцията в първенството, а "Академик" ще остане в ъгъла. Може да се появят и забележки от морален характер около това как отборът от Правец ще играе срещу "по-големия брат" и как срещу останалите.


Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков обаче гледа с оптимизъм. "От административна гледна точка няма проблем, защото наредбата позволява тези промени. От моя гледна точка е важно да имаме силен отбор в Европа и отбор, който да пълни залата. Не мисля, че ще се засегне конкуренцията. И в момента имаме доминиращ отбор в първенството", каза той пред "Дневник".


Според него ключът към успеха се състои в това силният отбор да има в състава си разпознаваеми български фигури. "Иска ми се София да стане център. Надявам се да залата да е пълна, а феновете се привличат от местни звезди. Да има един-двама българи, които да вкарват по 30 точки." По думите му последната такава звезда в българското първенство е бил Стойков.


"В момента, в който залите започнат да се пълнят, ще решим един проблем и ще имаме по-добри възможности да привличаме спонсори", каза Глушков.


На този етап обаче спонсорите в баскетбола са малко. И вместо да се привличат нови, най-големият от тях пренарежда първенството. С надежда да надскочи българското и да изгради клуб с европейски успехи.