Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещна с директори на училища в Софийска област. Срещата се състоя в понеделник в ПГТЕ „Хенри Форд” – София.  В своето експозе министър Вълчев запозна директорите с предимствата с предимствата на новия механизъм за определяне на делегираните бюджети в образованието, значителното увеличение на бюджетните средства в малките общини и училища и разработване на общинските формули.


От своя страна директорите имаха възможност да споделят проблемите и вълнуващите ги въпроси с министъра на образованието и науката. Те бяха свързани с разширяването на формите и дейностите за квалификация на педагогическите специалисти и наложителна промяна в Наредба №12/2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Предложена беше и промяна в нормативната уредба по отношение разработване на методическо помагало за управление на качеството в образователните институции, включващо задължителен минимум критерии, показатели, индикатори и инструментариум по области, които да подпомагат училищните комисии при изпълнение на задълженията им за оценяване на педагогическия труд.


Директорите поставиха и проблеми, свързани с административната тежест, повтарянето на клас от ученици в начален етап и съпътстващите затруднения  при изпълнение на изискванията за съгласие на родителите за допълнителна подкрепа на учениците, административните трудности на междуинституционално ниво при процедурата за налагане на наказания на учениците, необходимостта от назначаване на образователни медиотори, като се предвиди механизъм и финансов ресурс за това, олекотяване съдържанието на учебниците от страна на научна терминология.


На срещата присъстваха и представители на общинските администрации от областта. Те апелираха за осигуряване на повече правомощия на общините за контрол на общинските образователни институции и най-вече върху присъствието на децата и учениците и записването на фиктивни такива. 


Специалистите по образование предложиха на министър Вълчев да внесе предложение в Министерски съвет за приемане на мерки за криминализиране неизпращането на децата в задължителна училищна възраст на училище при системни многократни нарушения от родители и липса на резултат след наложени от общините глоби. Също така беше предложено МОН да помисли за осигуряване на средства и възможности за осигуряване на малките училища с медицински специалисти.


В работната среща на министър Вълчев с директорите от Софийска област участваха и ръководителите на синдикалните организации в образованието – Янка Такева, д.и.н., председател на Синдиката на българските учители  към КНСБ, и г-н Юлиан Петров – председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, които също участваха със свои въпроси и послания в дискусията, представители на МОН и на медиите, съобщават от Регионално управление по образование – София област.