Жалба на кмета на село Радотина Цветослав Борисов срещу промени в транспортната схема на Община Ботевград стана повод за днешната среща, в която участваха жалбоподателят, представители на общината и местния парламент, до които е адресирана жалбата, кметските наместници на Краево и Рашково, жители на съответните села и превозвачът Новко Новков. 


В жалбата си Цветослав Борисов пише, че жителите на трите села многократно са поставяли проблемите с пътуването до Ботевград на вниманието на Общинския съвет, но „положението вместо да се подобри, се влошава". 


„От няколко дни са спрени две линии: Ботевград – Рашково в 9 часа и Ботевград – Рашково в 12:15 часа. За да отидем на лекар, да си купим лекарства, да получим административни услуги и други неотложни неща, сега за нас остава само една възможност: да тръгнем от селата в 8 часа и да се върнем с автобус от Ботевград в 13:30 часа. Ние, възрастните хора, сме принудени да прекарваме часове наред по улиците на града в чакане в чакане да се приберем. Нямаме възможност да вземаме такси или да престояваме в заведения, докато направим пътната връзка”, пише още в жалбата. Исканията, поставени в нея, са: „Да се възстанови движението на автобусите от Ботевград на 9.00 и 12:15 часа”; „Да се оптимизира транспортната схема, така че да не се допуска претоварване на автобусите за селата Радотина, Рашково и Краево за сметка на тези до с. Литаково”; „Да се синхронизират връзките на автобусите от селата с тези от Ботевград до София и обратно”. 


Отношение по жалбата взе изпълнителят на транспортната схема Новко Новков. „Преди нова година се прие на Общински съвет решение за промени в транспортната схема, а сега постъпва ново искане да се вкарва отново схемата за преразглеждане. Правете каквото искате. Аз Ви казвам, че не мога да изпълнявам ангажименти, ако се направят промени в сегашното разписание, категоричен бе той. 


Председателят на Общинския съвет Любомир Лилов напомни, че приетите наскоро промени в транспортната схема са съгласувани предварително с кметските наместници. Според него превозвачът прави повече, отколкото се изисква по договора му с общината.