Баскетболистите на Балкан победиха чисто баскетболно като домакини Академик Бултекс 99 с 86-76. Но по време на срещата от щаба на Балкан допуснаха формално нарушение на правилника - петима чужденци на полето, което не е позволено.


Така радостта на играчите и привържениците на Балкан в Арена Ботевград след този труден успех може да бъде помрачена изцяло. За това формално нарушение се предвижда служебна загуба. Което пък означава, че Балкан не би взел дори и 1 точка, която се дава при загуба след игра.


Гафът стана пет минути преди края на срещата, когато Балкан бе напред с 4 точки - 72-68. Гостите вкараха топката в игра, но секунди по-късно нередността бе забелязана. Реферите отсъдиха техническо нарушение, както е по правилник, и срещата продължи.


След мача справката с правилника показа следното. Член 45 гласи: "За допускане на момент, в който на терена по време на игра няма минимум един състезател, който има право да играе за националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация /отговорността е на старши треньора/, се налага служебна загуба. Това нарушение официално се установява след мача и се налага служебна загуба."


Дежурен делегат на мача бе Любомир Амиорков. Поне един час след края на срещата решение по случая не бе взето.