Днес бе направена първа копка за подмяна на основния водопроводен пръстен в Ботевград. Ремонтните дейности започват от утре – 10 май, в участъка между бул. „България” / при светофарите/ и ул. „Славейков”. Изпълнител на проекта е бургаската фирма „Водоканалстрой” ООД. Финансирането е осигурено от МРРБ  в резултат на предприетите действия от община Ботевград за реализиране на националната политика по консолидиране на ВиК сектора, което се изразява в доброволното й присъединяването към Асоциацията по ВиК – София област. С това нашата община даде възможност на цялата област да кандидатства с проекти по Програмата за развитие на селските райони и ОП „Околна среда” за подмяна на водопроводни мрежи и изграждане на канализации. 


„Радвам се, че вече даваме старт на същинската подмяна на централния водопроводен пръстен на Ботевград. Водните количества в града ще бъдат балансирано подавани. И най-важното на този етап е, че с реализацията на проекта, освен всичко друго, ще направим райониране на града, така че при възникнали аварии в уличната водопреносна мрежа, ще може да се ограничава водоснабдяването само в засегнатата зона, а не както до момента – в целия град. Според проектни изчисления загубите на вода ще намалеят с около 20 на сто, което никак не е малко. Но същинският ефект на сто процента ще се усети, когато цялата водопроводна мрежа на Ботевград бъде подменена”, каза кметът Иван Гавалюгов при полагане на първата копка.  


Проектът е на обща стойност 2 197 027 лева. Към момента от МРРБ са отпуснати 357 800 лева. Регионалното ведомство е поело ангажимент, че поетапно ще осигурява останалите средства до пълната реализация на проекта за подмяна на централния водопроводен пръстен, както е заложено в обществената поръчка и в договора с избрания изпълнител – бургаската фирма „Водоканалстрой”. Това съобщи още кметът Гавалюгов.


Да припомним, че първият етап на проект „Реконструкция на водопроводната мрежа в Ботевград” включва подмяна на два главни водопроводни клонове, единият е с обща дължина от 1804.4 метра, а другия – 2 355 метра. В проекта се предвижда подмяната на шест второстепенни тръбни участъка по: ул. „Цар Самуил” – от о.т.116 до о.т. 1114 /дължина 241 метра/; ул. „Цар Самуил” – от о.т. 116 до о.т. 117 /дължина 168 метра/; ул. „Княз Александър Батенберг” – от о.т.116 до о.т.212 – ул. „Плиска” /дължина 305 метра/;  ул. „Дондуков” – от о.т. 396 до о.т. 240 на ул. „Тодор Каблешков”/дължина 179 метра/; бул. „България” от о.т. 330 до о.т. 255 /дължина 552 метра/; бул. „Цар Освободител” – о.т. 128 до последната о.т. 349 /обща дължина 1442 метра/; ул. „Александър Стамболийски” – о.т. 1128 до о.т. 132 и ул. „Цар Самуил/ до о.т. 118 /обща дължина 533.33 метра/. 


По думи на ръководителя на проекта – Николай Богданов, във връзка с изпълнението на дейностите по проекта за подмяна на централния водопроводен пръстен в Ботевград, ограничаване на движението ще има по ул. „Витоша”. „Ще се работи в стеснен участък, ще има знаци, временна организация на движенето, но улицата ще бъде проходима. Пълно затваряне на улици няма да има. Евентуално затваряне ще има на преките на ул. „Витоша”, но за това ще поставим указателни табели, ще изготвим графици, за които хората ще бъдат предварително уведомени, ще поставим и бележки на паркираните автомобилите, които ще пречат на строителството”, каза още Николай Богданов.