Управителят на общинското дружество ВиК Бебреш Цветозар Гаврилов показа пред медиите тази сутрин какво представляват старите тръби от централния водопроводен пръстен в Ботевград. Както се вижда от снимките, които публикуваме, състоянието им е повече от окаяно. Тръбите буквално са разядени от ръжда и с множество дупки по тях.   


„Състоянието на водопроводната мрежа в Ботевград е плачевно. Мога да кажа за участъка, в който извършихме подмяна, само от две отклонения – при старата Автогара и при блока на ул. „Георги Сава Раковски” с пресечката на ул. „Гурко”, в рамките на два метра имаше четири водопроводни аварии, които не са избивали на повърхността, водата направо изтича в земята. След подмяната само на тези аварирали водопроводни отклонения, налягането на водата в този район се покачи с близо половин атмосфера, обясни Цветозар Гаврилов. -Подменят ли се тръбите на основния водопроводен пръстен, минимум 20 на сто питейна вода ще бъде спестена. Най-вече авариите, които ще възникват и ще се отстраняват впоследствие, няма да засягат целия град, както е в момента, защото ще се извърши райониране, а това означава, че ще се спира водата само на отделни улици или райони ”, обясни той.


Изпълнението на етап едно на проекта за подмяна на централния водопроводен пръстен започна преди около месец. Той включва подмяната на водопровод с дължина близо километър и половина. Предстои да бъде направено изпитание на подменените до момента тръби за издръжливост. То ще започне днес. Тръбите се пълнят, следва промиване и дезинфекциране, а след това подвързване към водопроводните отклонения. Това съобщи още управителят на ВиК. 


Налице е обаче един огромен проблем – пари от държавата няма, за да продължи работата по подмяна на основния водопроводен пръстен в града. До този момент е отпусната само една минимална сума - 357 800 лева, а общата стойност на проекта е 2 197 027 лв.


„С отпуснатите средства бяха закупени тръбите и всичко, което е необходимо за монтирането им в земята. Стигна се дотук, но фирмата-изпълнител няма да издържи да финансира проекта със собствени средства, което означава преустановяване на работата”, сподели Цветозар Гаврилов. 


Пред местните медии управителят на ВиК изрази надежда, че депутатите, представляващи Софийска област в Народното събрание, ще се поинтересуват защо не се отпускат останалите средства, както и че ще съдействат за осигуряването им, за да се подобри положението с водоснабдяването на Ботевград. "Тук няма място за политика, а за ангажиране с един много сериозен проблем на жителите на нашия град", посочи Гаврилов. 


На въпрос на наш репортер, управителят на водното дружество отговори, че първият етап не е приключил поради липса на финансиране от страна на държавата. „По голямата част от него е изпълнена, но остава да се подвържат сградите, уточни той и допълни: „Искам да наблегна на това, че тук става дума за обществена поръчка и тя трябва да се изпълни така, както е разписана – с финансиране от държавата.".