ЗС на БФС ще избира между два варианта при формиране състава на Югозападната Трета лига след отказването на Свобода (Пещера) от участие.


Окончателно решение в тази посока трябва да има преди теглене на жребия за новото първенство. Във връзка с това ще бъде свикан Зонален съвет, който да дискутира казуса.


В момента групата е вече от 17 отбора. Едната опция е Трета лига да остане в намален състав и във всеки кръг да има по един почиващ отбор. Другият вариант е насрочване на бараж между загубилите редовната квалификация Чико-Бунара и Велбъжд (Кюстендил). Събирането на футболисти от плажовете в края на юли за изиграване на подобен мач обаче ще бъде абсолютен прецедент. Затова, това е по-малко реалният вариант.


Относно бъдещото участие на мъжки тим на Свобода в регионалния футбол регламентът на БФС е категоричен.


Сега отборът отива в „Б” ОГ. Ако тази година (2018-2019) стане първи, той няма да има право да влезе в „А” ОГ поради изтърпяване на едногодишно наказание за отказването си от участие в Трета лига. Затова, промоция ще може да вземе най-рано от сезон 2020/2021 г. Доколкото обаче стана ясно от решението на Управата на Свобода, през новия сезон въобще не се планира участие на мъжка гарнитура в пета лига.