Както неотдавна съобщихме, има проблем с финансирането на проекта за подмяна на основния водопроводен пръстен в Ботевград. Строително-монтажните работи временно са замразени, защото от Министерството на регионалното развитие и благоустройството не постъпват средства. На общината бяха преведени само 357 800 лв., а общата стойност на проекта надхвърля  2 100 000 лв. Опитите на общинското ръководство да осъществи среща с министър Николай Нанков засега удрят на камък. 


„Въпреки сериозните усилия, които полагам, не успявам, за мен по необясними причини, да направя необходимия контакт. Повече от три месеца настоявам за такава среща, даже имаше едно насрочване, което не можа да се състои, тъй като министър Нанков бе ангажиран. Почти ежедневно се случват проблеми, които налагат неговото присъствие в наводнените точки на страната. Но и този период ще отмине. Може да се забави, но такава среща категорично ще се състои”, заяви кметът Иван Гавалюгов по време на днешния редовен брифинг с местните медии.  


„Според мен е необяснимо и изключително странно как един кмет на една българска община изпитва такива сериозни затруднения да направи една обикновена среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството, в чийто ресор е пряката работа с общините в Република България. Да, ние нямаме бедствена ситуация в община Ботевград, за щастие, и дано да нямаме, но проблемът ни е изключително сериозен, за който разговорът за разрешаване започна доста отдавна. Имаме проблем с финансирането. Затова е спряно и изпълнението на проекта, тъй като фирмата-изпълнител е сключила договор с подусловие – осигуряване на финансиране, а то е от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През декември сключихме споразумение за първия транш, преведена ни бе сумата от 357 800 лева. Към момента строителят е изпълнил СМР-дейности и доставки за над 600 000 лв. Разбираемо е, и аз не мога изисквам, те да влагат собствени средства и да чакат в неопределено бъдеще време да им бъдат възстановени”, обясни кметът и продължи: „Но най-неприятното е, че в участъка, от кръстовището на улиците „Георги Сава Раковски” и бул. „България” до чавдарския мост, са подменени само пет водопроводни отклонения поради липса на финансиране. Това е причината да не се възстановява асфалтовото покритие, тъй като тепърва ще се налага също да се реже асфалт. Изключително неприятна ситуация, която притеснява и мен, и тормози гражданите, които ползват този път, и най-вече живущите в този край на града, тъй като запрашаването е изключително сериозно. Явно ще се наложи да търсим решение със собствени средства, поне най-проблемният участък да възстановим, дори впоследствие да се наложи да бъде изрязан заради водопроводните отклонения.”. 


„Използвам възможността да се извиня на хората. Приемам, че и аз, като кмет, нося вина. Обяснявам каква е причината да не бъде възстановен този участък. В крайна сметка ние трябва да намерим решение. Ще се наложи да отложим някои дейности по асфалтиране, за да възстановим този проблемен участък”, каза още кметът Гавалюгов.    


Добрата вест за подписването на договора за финансиране на проекта за подмяна на водопроводната мрежа /близо 42 км / в селата Скравена, Новачене и Литаково”, Иван Гавалюгов коментира така:  „Един дългоочакван и изключително необходим проект. Това е може би най-съществената директна полза от присъединяването на Община Ботевград към Асоциацията по ВиК – София. Защото без присъединяването – цялата Софийска област, респективно Ботевград, нямаше да бъде допустим бенефициент по програмата за развитие на селските райони за изграждане на водопроводи. Буквално в последния момент, тъй като станахме членове през юни 2016 год., София област бе включена в списъка на допустимите бенефициенти по съответната мярка за подмяна на водопроводи в населени места под 2000 еквивалент жители. Финансирането на проекта е ясен, неоспорим факт, който е в подкрепа на правилното ни виждане за присъединяване, защото знаете, че имаше спорове не толкова в обществото, колкото в Общинския съвет. Налагаше се дълго време на убеждаваме. Мен лично ме радва фактът, че аргументите, които изтъквах тогава – за ползата от влизането ни в Асоциацията, най-вече осигуряване на средства по европейски програми за подмяна на инфраструктура, не са били само едни псевдо факти и псевдо аргументи, а вече са реалност.”. 


Кметът разясни, че оттук нататък следва общината експедитивно да организира процедура по избор на изпълнител, а след това, ако няма обжалване, ще започнат строително-монтажните работи. Срокът за реализиране на проекта е 36 месеца. Той включва цялостна подмяна на водопровода и водопроводни отклонения към абонатите в селата Скравена, Новачене и Литаково. Стойността му е близо 6 000 000 лв.