В рамките на програмата на МОГА ФЕСТ, в събота на 25 август  от 15.00 ч. в Младежки клуб при НЧ "Тодор Пеев-1871" имаше презентация „От Антарктида до Етрополе”. Автор е геологът д-р Стефан Велев, който е участник в три експедиции до ледения континент.
Преди това той беше любезен да сподели интересни неща за себе си, за българската база и за живота на хората в нея.
Това, което ще се види на презентацията е част от моето преживяване на ледения континент. Като учен-геолог съм участвал в 24-та, 25 – юбилейна и 26-та експедиция, под ръководството на Христо Пимпирев. 
С още двама колеги продължихме геоложкото обследване на Антарктида. Базата ни е добре устроена. Интересното беше, че под нас ледът е от порядъка на 100 – 150 метра, а на места е и повече от 4 километра.
Като геолог мога да кажа, че този континент е богат на много природни богатства – олово, цинк, може би и злато. Дано само не се стигне до експлоатацията им, защото континентът ще загуби много от своето обаяние. Сега е Ничия земя – земя за правене на наука. Общо 29 държави имат бази там и ние сме една от тях. Все още не е „парцелирана”, макар че великите сили подсказват такива намерения.
Научните изследвания в Антарктида се извършват от октомври до началото на март, когато е и арктическото лято.
В нашата база на остров Ливингстън работят 20-22 човека. Такъв е капацитета й: механици, геолози, метеоролози, биолози, двама лекари. Базата е устроена добре, като при нужда си взаимодействаме със съседни такива – най-вече с испанската.
Ръководителят ни Христо Пимпирев е учен, но и администратор, организатор на научноизследователската и стопанска дейност в базата.
Той единствен от всички ни е посетил точката на Южния полюс.
 
За презентацията, която беше след нашия разговор, са подбрани снимки от геолога д-р Стефан Велев, с които разказва за пътуването от България до Антарктида, за научно-развойната дейност, за живота в базата, за красотите и живота на континента.
Придвижването се извършва на няколко етапа, които ги има на снимковия материал. Основна помощ при пътуването най-южното населено място на планетата гр.Ушуая /Аржентина/ им оказва групата на испанските полярници, които разполагат с прекрасно оборудван кораб.
Другото, което направи впечатление от разказа на д-р Велев е спазване на българските традиции в отдалеченото на хиляди километри място от България. В базата има и оборудван параклис.
В края на разказа си по време на презентацията слушателите научиха, че на ледения континент има връх с името Етрополе!?
Снимките, които прилагаме към материала, се надяваме да допълнят разказаното и да се приоткрият непознати до сега неща за българската полярна изследователска база в далечна и ледена Антарктида.