Мариела Костадинова и Панайот Димитров ще имат честта да представят България при първото включване на спортната акробатика в семейството на олимпийските спортове. Това ще бъде на Третите Младежки Олимпийски игри след по-малко от месец в Буенос Айрес. Пробивът на спортната акробатика ще стане само с един вид - смесени двойки.


Мариела и Панайот спечелиха квота за Младежката Олимпиада на Световното първенство по спортна акробатика, което бе през април в белгийския град Антверпен. По регламент за Младежките Олимпийски игри   се класираха първите 6 смесени двойки, там нашите акробати заеха четвърто място, като бяха съвсем близо до отличията.


Като част от подготовката за големия спортен форум смесената ни двойка използва базата в Ботевград. Това стана под зоркото наблюдение на главния треньор на националния отбор по спортна акробатика Драгомир Драганов. "В Ботевград хората, които са около нас, са много добронамерени. В същото време условията също са много добри - на едно място са събрани и залата по акробатика, хотелската част и ресторантът - каза Драгомир Драганов. Очертава се, че Ботевград е предпочитаното ни място за подготовка - каза Драгомир Драганов. - С двойката вече направихме един продължителен лагер в Камчия, част от който че с акробати и специалисти от водещи европейски държави в този спорт.  С този лагер в Ботевград завършва основната подготвителна фаза. От 21 септември отново ще бъдем тук за финалната фаза. Ще работим до 2 октомври, когато двойката ни заминава за Буенос Айрес за участие в Олимпиадата."


Мариела Костадинова и Панайот Димитров са представители на бургаската школа по акробатика, техен личен треньор е Гергана Денева. В Ботевград 15-годишната Мариела и 18-годишният Панайот получават много ценна помощ от хореографа от Бургас Диана Колева. Именно по нейно предложение за квадрата в Буенос Айрес ще бъде променена част от хореографията в техните съчетания, в сравнение с показаното от тях на световното в Антверпен. Според изключително опитния треньор Драгомир Драганов, в съчетанията ще се заложи най-вече на сигурността.


"Естествено, че при нас има  и вълнение, и напрежение от предстоящото ни участие на Младежката Олимпиада. Защото то ще влезе в историята на българската акробатика - споделиха Мариела и Панайот. - Работим изключително усърдно, минимум по шест часа на ден. Тук в Ботевград тренираме триразово. Сутрин от седем и половина имаме специално занимание за хореография, което предхожда последващите две тренировки. Времето за почивка съвсем не е много. Но пред нас стои огромното задължение да се представим запомнящо при първото участие на българската акробатика на Младежката олимпиада".


Мариела, която е от Айтос, и бургазлията Панайот бяха събрани като смесена двойка не толкова отдавна. Те вече имат участия на големи форуми - на европейското в Полша миналата година и на световното в Белгия тази пролет. Двамата са една страхотна сплав - на слънчевата усмивка на Мариела, заедно с нейното максимално съсредоточаване по време на подготовка, и излъчващото огромна увереност поведение на Панайот. Което в крайна сметка, заедно с изключителната им работоспособност, води до сериозните им резултати.