Представителите на България на Младежката Олимпиада в Буенос Айрес при първото участие на акробатиката на олимпийско състезание - Мариела Костадинова и Панайот Димитров, получиха тази сутрин златните си медали като част от интернационалния отбор, спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори.


 Накратко за регламента. Оформят се 12 отбора, като във всеки един от тях има по 12 представители на различни държави в следния състав: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от батута. Отделните тимове бяха кръстени с имена на легендарни спортисти в гимнастическите спортове. За класирането в това мултинационално състезание се взимаха предвид само местата (без точките) в квалификационните надпревари на всеки един представител в съответния му спорт. Общият брой най-предни класирания осигурява злато, следващият сребро, бронз и т.н.


Българите бяха в отбора с име Симон Байлс - американска спортна гимнастичка, първата афро-американка световен шампион и първата жена с три поредни световни титли (2013 – 2015 г.).


Нашите представители, които голяма част от подготовката си проведоха това лято в Ботевград,  бяха със значителен принос за титлата на своя мултинационален тим, тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. Тогава Костадинова и Димитров бяха четвърти на „баланс“ с 27,450 т., след това на „темпо“ останаха пети с 26,775 т., а на „комбинирано“ бяха безапелационни за първото място с 27,775. Така в общото класиране българската двойка се нареди на трета позиция, с равен резултат от по 82,000 т. с украинската двойка, което й осигури място на финала, насрочен за полунощ срещу вторник българско време.


Златните медали бяха връчени на българите от трима членове на МОК - легендарният украински спринтьор Валери Борзов, Сара Уолкър (Нова Зеландия) и Моринари Ватанабе (Япония), който като президент на Международната гимнастическа федерация (ФИГ) преди три дни бе приет за член на МОК.


Сред най-щастливите в залата бе и треньорката на златната ни двойка в акробатиката Гергана Денева.