За първи път, откакто е построена, преди повече от 50 години, детска ясла "Здравец" изцяло се ремонтира. Сградата вече е санирана, подменена е дограмата, извършен е основен ремонт на покривната конструкция, демонтаж и подмяна на ВиК инсталация, цялостна  подмяна на отоплителната мрежа, изградена е нова ел. инсталация, подменени са табла и електрообзавеждане, изпълнени са изисквания за пожарна безопасност, обособено е перално помещение, за което е закупена нова пералня, подменени са старите подови настилки с нови – ламинат, теракота и гранитогрес, извършен е ремонт на санитарните помещения, освежени са вътрешните стени.


За нуждите на детска ясла „Здравец” са закупени 80 чисто нови легла с по един комплект спално бельо, 72 гардеробчета, нов кухненски стерилизатор. Навсякъде в детската градина са монтирани нови осветителни тела с LED крушки. 


В готовото дясно крило на детската ясла са приети 40 деца, разпределени в две групи.  До края на другата седмица ще бъдат напълно готови и останалите помещения, които ще поемат още две групи.  „В детската ясла записването на деца се извършва целогодишно”, уточни Лазарина Лазарова – директор на ДЯ „Здравец”. 


За превръщане на яслата в модерно детско заведение с всички удобства за малчуганите и персонала, са осигурени над 300 000 лв. По голяма част от средствата са от собствени приходи на Община Ботевград. Около 120 000 лева от общата сума бяха осигурени от общината по проект „Красива България” на Министерството на труда и социалната политика. 


Все още не е завършил ремонтът на кухненския блок на детската ясла. Това ще стане в рамките на определения срок, в който трябва да приключи изпълнението на проекта – до 15 октомври. 


„Това е един дългоочакван ремонт. Мечтаехме за него и сега сме щастливи, че мечтата ни се осъществи”, сподели пред наш репортер Лазарина Лазарова.  


Детска ясла „Здравец” получи и четири нови мивки, за всяка група по една. Те са дарени от местната фирма „Булсан” – производител на санитарна керамика по италианска технология. Това съобщи още г-жа Лазарова.