Принципите на ефективното представяне на “физическата активност” се осъществяват на практика с ежегодната подкрепа на здравните и общински структури, образователни институции, неправителствения сектор, бизнеса, съсловните организации и медиите. 


Специалистите от Регионалната здравна инспекция - Софийска област пропагандират провеждането на изяви и различни дейности, свързани с физическата активност и спорт на населението в областта. Методическата помощ извършвана от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ при Инспекцията е предназначена за медицински специалисти, педагози от училища и детски заведения, както и за общински експерти по здравеопазване и образование, медиатори и съмишленици, с цел – съпричастие на общността за провеждане на спортни дейности. Това сътрудничество подпомага официалните кампании за „10 май – Световният ден за двигателна активност по календара на СЗО“ и “17 май - Денят на българския спорт”, но има стратегическата цел за постигане на здравословен стил на живот. 


При физически тренираните деца се повишава силата и концентрацията на вниманието и те се справят по-успешно с уроците в училище. Системните физически упражнения водят до придобиване на правилна телесна стойка и добър естетически вид, които са от голямо значение за самочувствието на младежите и девойките, които имат привилегията да спортуват, според предпочитанията си. Съвремието ни изисква максимално интегриране на физическата активност повсеместно в ежедневието на хората, чрез придобиване и усвояване на поведенчески стереотипи за борба с хроничните незаразни болести и опазване здравето и живота на хората. На сайта на Инспекцията rzi_so@rzi-sfo.bg , в рубриката „Профилактика на болестите“ са на разположение следните тематични материали: „Здраве за всеки чрез спорт и физическа активност“ ; „Кой е най-подходящия спорт за мен?“; “10 май Движение за здраве“. 


Съществуват множество форми на физическа активност: упражнения, спорт, игра, изучаване и практикуване на народни, “латино”, спортни и др. видове танци. Активният живот включва: ходене, ремонти в дома, работата в градината, разхождане на домашни любимци и други форми на дееспособност, без излишно напрежение и в безопасни граници. 


Когато физическата активност се превърне във форма на живот, тя подобрява индивидуалното здраве, чрез нормализиране показателите на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, постигат се добър външен вид, добро настроение, здрава костна система и др. Подготовката за провеждане на умерена физическа активност включва: загряване, 5 -10 мин.; натоварване, 15-40 мин.; охлаждане, 5-10 мин. Важно е да се знае, че колкото по-малко трениран е индивида, толкова по-важна е фазата на загряване.