С Националния химн и вдигане на българския трибагреник започна тържеството по повод първия учебен ден в СОУ „Христо Ясенов” в Етрополе. То беше уважено от цялото ръководство на Общината.
След изнасяне на знамето на училището и кратката програма с песни и няколко хора от младежкия танцов състав към НЧ „Тодор  Пеев”, беше извършен празничен водосвет за здраве, благоденствие и успехи на учителите, учениците и на училището през новата учебна година. Отслужиха го трима свещеници от Етрополе.
След прочитане на приветствието на министър-председателя Сергей Станишев по повод началото на учебната година, беше обявен и поздравителния адрес от Емил Иванов, областен управител на Софийска област.
След кмета на Общината инж.Богомил Георгиев последва и краткото приветствие на директора на училището Христо Андреев, което беше провокирано от започналия дъжд. Той обяви, че учебната година започва с някои нови придобивки, като двете спортни паралелки към футболната школа "Христо Стоичков", нов учебен кабинет, обновен първи етаж на общежитието, напълно ремонтиран спортен комплекс и др.
Менчето с вода плисна той пред прага на училището, за да им върви „по вода” и с училищния звънец обяви новата учебна година за открита.

После ученици и родители влязоха по класните стаи, където тържеството продължи. Особено впечатляващо бяха тържествата в класните стаи на първокласниците.