По повод днешния празник – Ден на будителите, кметът на общината Иван Гавалюгов награди с почетен плакет Албена Сертава. Отличието й се връчва за активна и всеотдайна дейност като библиотекар и общественик, висок професионализъм и издигане авторитета на общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” – Ботевград. Предложението за награждаването на Албена Сертева е направено от екипа на местната библиотека и от настоятелственото на Народно читалище „Христо Ботев – 1884”.  


Албена Александрова Сертева е родена на 14.03.1957 год. в Силистра. През 1979 год. завършва Държавен библиотекарски институт – София, специалност „Библиотекознание и библиография“. Целият и трудов стаж е преминал като библиотечен работник, първоначално в Окръжна библиотека „Партений Павлович“ – Силистра, а от 1989 г. – в Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“ – Ботевград, в нейния детски отдел.


През 2017 г.  г-жа Сертева навърши 60 години. През май 2018-та напусна работа поради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.


„През почти 30-годишния си стаж в ботевградската библиотека тя се доказа като изключителен професионалист, точна, всеотдайна и креативна в работата си. Винаги усмихната, приветлива и отзивчива към най-малките читатели. През годините се утвърди като добър организатор и участник в събитията, провеждани от библиотеката, с което е допринесе за издигането авторитета както на институцията, така и на библиотечната професия.


Сред тези събития са: Маратона на четенето, Библиотечната седмица, срещи с писатели, стотици открити уроци, редица инициативи, подчинени на каузата за насърчаване четенето сред подрастващите. 


Г-жа Сертева има активно присъствие във всички читалищни инициативи, в общински празници и събития.


Вярваме, че ще подкрепите нашето предложение г-жа Албена Сертева да бъде наградена, с което всички заедно да й благодарим за труда и всеотдайността през всичките тези години, когато е била част от колектива на Библиотека „Иван Вазов“ – Ботевград – една от културните визитки на града и общината. Това ca мотивите на вносителите на предложението за награждаване на дългогодишния библиотекар и общественик Албена Сертева. 


Отличието и бе връчено в зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград, веднага след срещата на ботевградската публика с Ивинела Самуилова - автор на няколко романа, които се нареждат сред най-търсените заглавия на българския пазар.