„По наши наблюдения нараства броят на деца, които четат книги. Всъщност четенето на книги се превръща в любимо занимание на по-малките ученици”, сподели Албена Сертева, завеждащ детски отдел в градската библиотека „Иван Вазов”. Тя съобщи, че през последните години се е увеличил и общият брой на читателите в библиотеката. „Радостен е фактът, че младите хора четат не само задължителните произведения, които изучават в училище, а и странична литература. Също така през цялата година те взимат книги, като енциклопедии, пътеводители и други, свързани с подготовката им по различните учебни, каза Албена Сертева. –Лично на мен ми прави впечатление, че момичетата четат повече. Момчетата обичат да седят пред компютрите”, допълни тя.

Няма челно място за най-търсено заглавие. Освен към задължителните произведения интересът на учениците между 7 и 14-годишна възраст е насочен и към творби, по които са направени световно нашумели филми, мюзикъли и сериали. Както преди година, така и сега най-търсена от ботевградските тийнеджъри е поредицата фантастични романи „Здрач“ на Стефани Майър. След това се подреждат “Властелинът на пръстените”, „Карибски пирати” и “Хари Потър”. “Етикет за тийнейджъри” на Джейн Голдман, “Момчетата не знаят какво искат” и “Момичетата не знаят какво искат” на Луис Ренисън привличат вниманието на 12 -14-годишните. Приказките на Елин Пелин си остават любимо четиво на по-малките. Поредицата “Франклин” запазва многобройните си привърженици сред учениците от първи до трети клас. Приказките на Андерсен и Братя Грим са първото четиво, с което родителите искат да запознаят децата си още в ранна детска възраст.

Според Арбена Сертева, по традиция българинът продължава да възпитава децата си в любов към четенето и затова няма опасност „мишката няма да изяде книжката”.

Читателската карта за една година струва 5 лв. Пенсионерите и хората с увреждания ползват намаление от 2 лв. Едногодишният абонамент осигурява достъп на читателите до всички отдели на библиотеката.