Дневният център в Ботевград не е включен в делигираните от държавата дейности. Протестите на майките "Системата ни убива" в София затихнаха, на път са да се родят в Ботевград


Миналата седмица в общината е получено официално писмо, от което става ясно, че Дневният център не е включен в дейностите, които ще се финансират от държавата през 2019 година. Още на следващия ден - петък, от общината са изпратили писмо в социалното министерство с въпрос защо в бюджета за 2019 г. не е включен Дневният център, а от тази седмица стартират срещи и разговори в министерството, казаха от общината и уточниха, че самият бюджет все още не е приет, това са предварителните разпределения. 


Дневният център бе разкрит на 1 септември 2017 година по проект с европейско финансиране. Дейността на проекта приключва на 31 декември т. г. 


МАЙКИТЕ 


„Ужасени сме от новината, че за дневния център няма пари. Какво ще правим на 1 януари? Трябва да напуснем работа, за да останем вкъщи и да се грижим сами за болните си деца. Друг е въпросът, че специалистите - кинезитерапевти, логопеди и т.н. в центъра помагат много по-ефикасно, отколкото един родител има познания и сила до го направи. 


Започваме протестна подписка с искане центърът да се финансира и да продължи да работи. Абсолютен парадокс е да не могат да се намерят средства за болни деца. Даже сме съгласни сами да си плащаме таксите, но услугата да продължи да съществува“ - категорични са родителите. 


26 деца с тежки увреждания са настанени в Дневния център на целодневна грижа. Още толкова посещават центъра почасово. Разкриването на тази услуга преди две години бе дълго чакана и на практика извоювана от родителите на децата с увреждания в Ботевград, които години наред преди това изтъкваха на различни форуми нуждата от специализирана грижа за децата им. На практика това позволи и на голяма част от родителите да започнат работа, семействата до получават по-високи доходи, за да покриват разходите по лечението и специалните нужди на децата си. 


ОБЩИНАТА 


Още през месец юли тази година започнахме работа по включването на Дневния център като делегирана от държавата дейност. Подготвени са всички документи, в това число и решение на Общинския съвет. Дневният център е включен не само в общинската, но и в Областната стратегия за социалните дейности през 2019 година. 


Мисля си, че става дума за административен пропуск, който ще бъде отстранен преди приемането на бюджета - заяви кметът Иван Гавалюгов. На въпрос, ако държавата не го финансира, има ли възможност общината да поеме издръжката на Дневния център, кметът отговори, че центърът ще продължи да работи. „Въпреки че средства за издръжката му не са предвидени в местния бюджет, а става дума за не малка сума – 300 000 лева годишно, общината ще направи всичко възможност тази социална услуга да продължи да се предоставя в Ботевград“ - категоричен бе кметът. 


Подписката на майките ще бъде прикрепена към искането на общината държавата да финансира дейността на Дневния център. По същия начин стартираха и другите социални услуги в общината - след приключване на европейските проекти, държавата делегираше дейностите, за да има устойчивост на проекта.