Както вероятно си спомняте, в късния следобед на 3 октомври 2018 година в конферентната зала на Комплекс „Етрополия” беше поставено началото на 15-седмичната програма на Индустриален клъстер Средногорие   "Бизнес постижения за социално предприемачество" /BASE/, която се осъществява в партньорство с Фондация "Америка за България" и Посолството на САЩ в България.
Както писахме тогава, Индустриален клъстер Средногорие е сдружение с нестопанска цел, сформирано на базата на индустриално-регионален принцип, което обединява интересите, възможностите и целите на големите индустриални компании в региона на Средногорието, местните общини, както и научно-изследователски и образователни организации.


В късния следобед на 17 декември т.г. беше заключителния етап на програмата “Бизнес постижения за социално предприемачество” /BASE/.
В конферентната зала на Комплекс „Етрополия” се събраха всичките 27 участника, за да представят своите бизнес-програми и да чуят тежката дума на журито:
председател инж. Стоил Димитров, заместник-генерален директор "Производство" Елаците-Мед АД, Надя Захариева от Америка за България,  Милена Христова от Център за управление и професионално обучение /ЦУПО/, Дориана Басамакова от Тръст за социална алтернатива и доц. Цветан Давидков от Стопански факултет на Софийски университет
Представени бяха 10 бизнес-проекта с различни по тематика направления: от производство на хранителни изделия с различно естество; в областта на социалната сфера и по-специално работа с деца в различни направления; производство на вина; транспортно обслужване; финансови услуги; производство на дрехи и агенция за обслужване на населението по тяхното имотно състояние.
Всеки проект бе защитаван в рамките на 6 минути, а след това авторите им отговаряха на въпросите  и изслушваха препоръките на журито.
Последва не леката задача на журито да класира представените идеи и да определи победителите, като ги отличи с парични награди:  
- Поощрителна награда от 1000 лв. за Мирослава Йотова и нейната идея за магазин, в който да се правят букети от бонбони, зеленчуци и плодове.
- Трета награда от 2000 лв. за бизнес идеята на ученичките от 9. а и б. клас на СУ "Хр.Ясенов" : Виктория Лютакова, Йоана Якимова, Симона Борисова и Ивана Йотова с ръководител Петя Недкова  -  "Лятна езикова школа" /English for children in summer/.
- Втора награда от 3000 лв. за Грета Вутева и представената от нея идея за "Център за ранно детско развитие с психологическо консултиране и логопедична дейност - Детски свят".
- Първа награда от 5000 лв. спечели проектът на 17-годишния Ивелин Николов - ученик в ПГ "Тодор Пеев" гр.Етрополе, който е свързан с развитие на частно стопанство за отглеждане на животни и производство на собствена животинска продукция.
Наградите на отличените връчи председателят на журито инж. Стоил Димитров -заместник-генерален директор "Производство" Елаците-Мед АД.
Всички участници получиха сертификати  за тяхното старание и желание да се включат в програмата.
И накрая, както обикновено се случва при такива събития, последваха снимките за спомен.
С това завърши едно отлично организирано и проведено бизнес-начинание за млади бъдещи предприемачи.