Левски Лукойл бе наказан с 5000 лева глоба за инцидента, прекъснал дербито с Балкан Ботевград от 13-ия кръг на НБЛ в събота (5 януари) в зала „Универсиада”. Санкцията наложи Дисциплинарната комисия към родната федерация по баскетбол, която се събра на извънредно заседание. Това е поредната глоба, която "сините" понасят през последните 12 месеца за изстъпления на своите симпатизанти.


 В третата четвърт на мача голяма част от ултрасите на Левски напуснаха своята зона, преминаха необезпокоявани над ВИП трибуната и застанаха в непосредствена близост до сектора с привържениците от Ботевград.


Само намесата на охраната предотврати нахлуването на запалянковците на столичани в сектора на Балкан и не се стигна до физическа саморазправа. Сблъсъците приключиха с обиди и вербални заплахи, с хвърлени бутилки, една от които, според очевидци, е ударила дете. И с откъртена седалка от фен на Левски, който пробва да я метне към ботевградчани, но бе спрян от бодигард.


Ударен с шише по рамото бе и оператор на БНТ – телевизията, която излъчва директно двубоя. След случилото се той категорично отказа да продължи да работи, уплашен за здравето си. Екипът бе принуден да довършва срещата, предавайки с една камера по-малко.


Редът в залата бе въдворен с нахлуването на жандармерията, която върна запалянковците от „синия” лагер по местата им. След края на мача привържениците от Ботевград бяха задържани в залата от мерки за сигурност и съпроводени от полиция до изхода на София.


По време на дербито липсваше буферна зона, която обикновено се изгражда именно с цел предотвратяване на сблъсъци между фенове от двата тима. Вътре нямаше и полиция, защото отдавна в СДВР е изкоренена практиката униформени да бдят за реда.


Охранителната фирма, която се грижи за сигурността по време на домакинствата на  „Левски Лукойл”, е „ЛСФК Секюрити” ЕООД. Тя е регистрирана през октомври 2007 г. в София и притежава лиценз за извършване на частна охранителна дейност на територията на цялата страна.


ЛСФК е абревиатура, която означава „Левски София Футболен Клуб”. В охранителната фирма са стюардите от агитката на „Левски”. В нея участват Националният клуб на привържениците (НКП) и фракцията „София Запад”. Дейността е свързана с охрана на фенския сектор по време на футболни мачове, както и по време на двубои на други спортни отбори на „сините”.