Тази вечер Балкан постигна чудесен успех в мач от група J на турнира за Купата на ФИБА Европа. Пред пълната със зрители Арена Ботевград той разгроми Левски Лукойл с 24 точки разлика - 81-57 /24-19, 15-14, 17-17, 25-7/.


Това бе втора негова победа в групата, а за Левски Лукойл е трето поражение в трите изиграни срещи. След днешния трети кръг нещата в нея се завързаха, след като унгарският Алба Фехервар спечели гостуването си в Израел на Ирони Нес Циона с 93-70.


По този начин Алба, Ирони и Балкан са с еднакъв баланс от по 2 победи и 1 загуба, но според точковата разлика първото място е за тима от Унгария, Балкан е трети. На последното четвърто място без победа е Левски Лукойл.


Тази вечер Балкан надигра напълно своя съперник, от който загуби само преди три дни в среда от редовния сезон на НБЛ, съпътствана с поредните грозни инциденти, сътворени от агитката на Левски. Зеленобелите бяха напред в резултата цели 39 минути и 21 секунди, като допуснаха изравняване само веднъж при 50-50 в края на третата част, когато гостите направиха серия от 10-0. Това бе и единственият им колеблив период в целия мач, въпреки че имаше и други критични моменти, като бързото натрупване на 4 нарушения още в началото на третия период на Микейл Хопкинс.


В четвъртата част балканци направо пометоха своя съперник, като я спечелиха с 25-7. Тогава направиха и най-добрата си серия от 19-0 при 75-52. И след края, дошъл при 81-57, ликуваха заедно с пълната с техни привърженици зала. Те имат много по-добра стрелба - над 48%, срещу 33% на съперника. Вкараха 13 тройки от 33 опита, по този поазател Левски Лукойл е 4 от 21. А ключова роля за този сериозен успех изигра и много добрата им игра в защита.


Брендън Браун изигра страхотен мач, като стана топреализатор с 21 точки, овладя 7 борби и направи 5 асистенции. Много силно се представи и Алекс Гаврилович,, който е втори по резултатност с 15 точки, има и 8 борби. С по 14 точки са Венци Петков с 4-7 от тройкаа, и Микейл Хопкинс. Силно завръшане след травма направи и Митко Димитров, завършил със 7 точки за 17 минути на полето. По 5 точки добавиха Крис Минков и Павел Иванов.


За Левски Лукойл единственият с двуцифрено изражение на точките - 19, е Патрик Рембърт. С по 9 са Христо Захариев и Никола Маравич, а двамата близнаци имат общо 8 точки - Калоян е с 6, Деян с 2.


Организацията на мача от страна на домакините от БК Балкан бе перфектна. Не се стигна до абсолютно никакви инциденти при присъствието на агитка на гостите.


Любопитен момент в мача бе контузията на един от тримата рефери - румънеца Драгош-Алин Николае. Това стана малко сред средата на последната част и по решение на комисаря на ФИБА Елгин Кенерман от Турция до края срещата бе ръководена от останалите двама съдии - Игор Митровски от Македония и Хараламбос Каракацунис от Гърция.


Следващият мач на Балкан за ФИБА Къп е на 22 януари, когато гостува на Алба Фехервар. А Левски Лукойл пък ще бъде гост на Ирони Нес Циона.