Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“ се провежда за шеста поредна година. Надпреварата се организира от Община Ботевград, Дружество “Орханиец“ и Сдружение на литературните творци от община Ботевград “Стамен Панчев“. 


Целта на конкурса е да стимулира и насърчава творческите заложби на подрастващите и да им предостави възможност за индивидуална изява.


Творбите на участниците в тазгодишното издание ще се оценяват от петчленно жури, което отново ще се председателства от известния български литературен критик, културолог, публицист и есеист Михаил Неделчев. 


Шестото издание на конкурса се посвещава на 140 години от рождението на ботевградския поет, които се навършват на 16 декември 2019 година. 


Ето и регламента на литературната надпревара:  


Община Ботевград


Дружество „Орханиец” и 


Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград


ОРГАНИЗИРАТ


VI Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”


Конкурсът се провежда под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета Стамен Панчев, и  Стамен Банковски – Панчев – негов правнук.


Цели


Конкурсът е предназначен за ученици от V до XII клас от цялата страна. Той цели да мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.


Тема на конкурса:


ЗАВЕТИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ И ЦЕННОСТИТЕ НА НАШЕТО ВРЕМЕ


Важно уточнение: Темата не е задължителна. Тя е препоръчителна само за участниците от втора възрастова група (ученици от IX до XII клас) и не се отнася за категория “Поезия“.  


Регламент


Конкурсът е в два раздела: за стихотворение и разказ или есе.


Възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:


от V до VIII клас


от IX до XII клас


Всеки кандидат може да участва с до две творби – по една за двата раздела, като разказът или есето не трябва да надвишават 3 печатни страници.


Творбите трябва да са непубликувани (отнася се и за интернет публикации) и да не са участвали в други литературни конкурси.


Творбите трябва да са написани съобразно нормите на книжовния български език.


Награди


За всяка възрастова група – и в двата раздела /стихотворение и разказ или есе/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.


Извън горепосочените, ще бъде връчена и една Специална награда. Тя е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо  - Човека!


Награда ще бъде присъдена и на най-добре представил се местен автор.


Срокове


Конкурсните творби ще се приемат до 28 февруари 2019 година на адрес: stamen.panchev@abv.bg.


В писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, телефон за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва.


Самите творбите трябва да бъдат написани в отделен файл (документ на Word, .doc, .rtf, .txt), който да се прикрепи към писмото.


Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.


Церемонията по награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 30 март 2019 година. Мястото и часът ще бъдат уточнени допълнително.


За въпроси и информация, свързани с конкурса: stamen.panchev@abv.bg;  тел.: 0888 859 485; 0889 535 397.