Н. Пр. Темиртай Избастин – посланик на Казахстан у нас, е на посещение в Ботевград днес. Визитата му е по повод Международния боксов турнир, на който домакин е нашият град. Поканата към посланика е отправена от Красимир Инински – президент на Българската федерация по бокс. 


Преди да се отправи към спортната зала, Н. Пр. Темиртай Избастин бе приет от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Посланикът благодари на общинското ръководство за топлото посрещане. Той сподели, че за втори път посещава Ботевград, но първата му посещение не е било официално. 


Срещата между кмета на Ботевград и посланика на Казахстан премина в непринуден разговор. Той се водеше на български език, тъй като Темиртай Избастин го владее отлично.


Иван Гавалюгов запозна посланика с икономическия и туристическия потенциал на нашата общината, с местните традиции, с културните събития и историческите забележителности. От своя страна Темиртай Избастин разказа накратко за своята страна и в какво се изразява сътрудничеството й с България. В знак на взаимно уважение двамата си размениха символични подаръци - сувенири, книги, албуми.  


След срещата си с кмета посланикът, съпровождан от Борис Борисов – зам.-кмет на Община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, и Рени Лазарова - директор на Исторически музей – Ботевград, разгледа символа на града – Часовниковата кула, паметниците в централната част и музея. 


Н. Пр. Темиртай Избастин пожела да посети и общинската читалищна библиотека, на която дари седем книги за Казахстан, преведени на български език, и три казахско-български разговорника.