Конкурсът "Кмет на месеца" за април приключи. Градоначалниците на общините Плевен, Ботевград и Крумовград се поздравиха с победа на тема "Инвестиции и работни места".


В престижното онлайн допитване, организирано от Портала на българските общини - Kmeta.bg, жителите на цялата страна подкрепиха своите фаворити - общини, където според хората местната управа успява да привлече големи компании, за да превърне града в едно добро и перспективно място за инвестиции и живеене. Фабрики, заводи, но и по-малки предприятия допринасят за развитието на родната икономика. В някои населени места пък тепърва предстои големият бизнес да навлезе. Самите кметове са наясно, че за да се развиват местните икономики, хората трябва да имат поминък.


В категорията на общините с население над 50 хиляди души се състезаваха Плевен, Враца и Димитровград. Отличник е Георг Спартански, който получи 68.17% от гласовете. Припомняме ви, че немската компанията "Леони" направи в Плевен първа копка на своя завод, който ще разкрие 2000 работни места - инвестицията е за 64 млн. лв. Френската компания за малц "Малтери суфле" инвестира 60 млн. лв. и ще увеличи трикратно обема на производството си в Плевен. Фирма "Димитров" ООД, която е специализирана в производството на мъжка мода, разширява производството си и строи изцяло нова фабрика, като до този момент 1500 души работят в нея.
На второ място е кметът на Враца - Калин Каменов, подкрепен с 31.71% вот. След него се нареди кметът на Димитровград Иво Димов с 0.12%.


При общините с население между 20 и 50 000 души победи с активно гласуване и 58.71% кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.
Един от водещите световни доставчици на сензори, електирческа защита, контролери и решения за управление на захранването - "Сенсата Технолоджис", разширява завода си в Ботевград. В края на януари тази година кметът на общината Иван Гавалюгов, заместникът му Борис Борисов, главният архитект на общината направиха първа копка на новата производствена сграда и складова площ. Тя е с обща разгърната застроена площ от 4 000 кв.м. и е проектирана да предлага високо ниво на строителство и енергийна ефективност. Инвестицията в строителството и производственото оборудване възлиза на 27 млн. щатски долари. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се на строителната площадката да работят 30 човека. С новото производствено разширение, "Сенсата Технолоджис" планира откриване на 300 нови работни места.
 


Второ място  в тази категория зае Корнелия Маринова градоначалникът на община Ловеч, която получи подкрепа с 21.29%. На трето остана Ивайло Симеонов - Елин Пелин с 20%.


Община Крумовград с кмет Себихан Мехмед победи в категорията до 20 000 души. Тя спечели с 50.49%, като след нея гражданите поставиха Димитър Димитров - Етрополе (29.59%) и Трайко Младенов - Костинброд (19.92%).